-->

Το διπλό όφελος της θεραπευτικής διαχείρισης του HIV

Pexels

Τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι σαφή: η θεραπευτική διαχείριση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα επιτυγχάνει και στα δυο βασικά σημεία. Σώζει ζωές και παράλληλα συνιστά οικονομικά αποδοτική προσέγγιση του συστήματος υγείας. Πως αξιοποιείται όμως αυτό το παράδειγμά ορθής φαρμακευτικής πρακτικής;

Διπλό στόχο επιτυγχάνει η θεραπευτική διαχείριση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Αφενός, οι επιστημονικές εξελίξεις στο πεδίο της θεραπείας της λοίμωξης συμβάλλουν στον έλεγχο της λοίμωξης και στην ταχεία διαχείριση των επιπτώσεων της, αλλάζοντας τις ζωές των ανθρώπων που ζουν με τον HIV.

Καθιστούν τον ιό κατ' ουσίαν μη ανιχνεύσιμό, που στην πράξη σημαίνει πως ένας άνθρωπος που ζει με τον HIV και λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του για περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών, δεν μπορεί και να μεταδώσει τον ιό.

Αφετέρου, η θεραπευτική διαχείριση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είναι και οικονομικά αποδοτική για το σύστημα υγείας.

Τα δεδομένα από ειδική μελέτη αποτίμησης της οικονομικής αποδοτικότητας της θεραπευτικής διαχείρισης του HIV στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2019 ανέδειξαν αυτό το διπλό της όφελος.

Μάλιστα, ενώ η λοίμωξη HIV παραμένει σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγείας διεθνώς, στη χώρα μας, η θεραπευτική προσέγγιση όχι απλά καθιστά βιώσιμη τη διαχείριση της νόσου στο σύστημα υγείας, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο των Οικονομικών της Υγεία, τόσο το μέσο κόστος αντιρετροϊκής θεραπείας σε ονομαστικές τιμές όσο και το συνολικό φαρμακευτικό κόστος του HIV, στο πλαίσιο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, μειώνονται!

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν αρχικά σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 1 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για το HIV/AIDS, οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας και το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας "Θετική Φωνή" με την υποστήριξη της Gilead Sciences, αλλά αναλύθηκαν και συζητήθηκαν εις βάθος και στο πρόσφατο Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.

Τα δεδομένα της μελέτης αναλυτικά στο news4health.gr



via Ειδήσεις https://ift.tt/34lmsM1
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->