Μπαράζ πληρωμών τις επόμενες 10 ημέρες, 2 δισ ευρω στους λογαριασμούς των πολιτών, έρχεται ανώτατος κόφτης στην επιστρεπτέα προκαταβολή

φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

Με την πίστωση από το κράτος σους λογαριασμούς των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, της επιστρεπτέας προκαταβολής, των ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματικών δανείων με ποσά που προσεγγίζουν τα 2 δισ ευρω κλείνει ο Ιανουάριος

Εντός της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε πληρωμές ύψους 1,5 δισ ευρω στους δικαιούχους του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ 100 εκατ ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης.

Οι πληρωμές θα συνεχισθούν με την πίστωση της κρατικής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απώλειες που έχουν υποστεί από την μείωση ενοικίου του Νοεμβρίου (50% επί των απωλειών). Ο Ιανουάριος θα ολοκληρωθεί με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η απόφαση ΄της έγκρισης  δαπάνης για το πετρέλιαο θέρμανσης και το επίδομα θέρμανσης συνολικά ώστε να ξεκινήσουν οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Το ποσό θα υπερβεί τα 100 εκατ ευρώ ενώ το 50% του επιδόματος θα χορηγηθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μέχρι τα τέλη του μήνα.

Όσο αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή συνολικά υποβλήθηκαν 732.000 αιτήσεις αριθμός σαφώς μεγαλύτερος απο τον τέταρτο κύκλο. Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας υπολογίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει να πιστώνει τα χρήματα στους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το ανώτατο ποσό χορήγησης του κρατικού «δανείου» στις 100.000 ευρώ λόγω της μη αναμενόμενης μεγάλης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν την επόμενη επίσης εβδομάδα να ξεκινήσει ο νέο κύκλος πιστώσεων της κρατικής αποζημίωσης για τις απώλειες που έχουν υποστεί από την μείωση ενοικίου του Νοεμβρίου (50% επί των απωλειών). Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα η διάταξη που θα ορίζει την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο των 200.000 επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η καθυστέρηση στην κατάθεση της διάταξης στη Βουλή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο προς συζήτηση προκειμένου να προστεθεί και η σχετική διάταξη. Αμέσως μετά την ψήφισή της θα εκδοθεί η απόφαση η οποία θα αφορά τόσο τις κλειστές επιχειρήσεις όσο και τις ανοιχτές που εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Για τις πρώτες θα αναφέρεται η απαλλαγή από την καταβολή του, ενώ για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες μείωση ενοικίου κατά 40%.

Την Παρασκευή αναμένεται η ελληνική πλευρά να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς (η οποία διεξάγεται σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης), την πρόταση για το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων, «Γέφυρα 2». Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση, το ζήτημα θα τεθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών την επόμενη εβδομάδα.

Όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές, εφόσον οι θεσμοί ανάψουν το «πράσινο φως» τότε θα ακολουθήσει μια περίοδος διαβουλεύσεων για τις λεπτομέρειες του προγράμματος προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή.

Στόχος της Αθήνας είναι το «Γέφυρα 2» να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του υφιστάμενου προγράμματος «Γέφυρα» το οποίο αφορά τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την α΄κατοικία. Αυτή τη φορά όμως θα στοχεύει στα επιχειρηματικά δάνεια.

Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει διάρκεια επιδότησης 9 μήνες, η οποία θα ξεκινά από το 90% για τα ενήμερα δάνεια και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο, όπως και για τα «πράσινα» στεγαστικά δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα». Το ίδιο θα ισχύει και για τα δάνεια σε καθυστέρηση.

 

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/390JXwI
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη