22 Ιανουαρίου 1893: Ρεπορτάζ για το μεγάλο σεισμό στην Ζάκυνθο

Οι περιγραφές για το μεγάλο σεισμό που χτύπησε την Ζάκυνθο πριν από 128 χρόνια δεσπόζουν στα ρεπορτάζ του Τύπου κατά τις 22 Ιανουαρίου 1893. Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, στην ίδια μέρα που βρισκόμαστε αλλά κατά τον 19ο αιώνα.



Θα μας βοηθήσει μια από τις πλέον ιστορικές ελληνικές εφημερίδες, η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ που μεταφέρει στοιχεία από την τραγωδία και την καταστροφή με πολύ αναλυτικό τρόπο.

Όταν διαβάζεις τα παρακάτω δε χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Δέκα χιλιάδες άστεγοι και "πεινώντες". Όλοι ξάγρυπνοι, κανένα σπίτι όρθιο... Οι μετασεισμικές δονήσεις τους τρόμαζαν ακόμα περισσότερο. Και η απειλή της βροχής έκανε χειρότερη την ήδη τραγική κατάσταση. Πλήρης όλεθρος και φωνές για "ψωμί- ψωμί"



Το επόμενο τηλεγράφημα είναι γεμάτο αγωνία. Το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου είχε υπάρξει νέα ισχυρή σεισμική δόνηση διάρκειας 10 δευτερολέπτων. Οι περιγραφές είναι ανατριχιαστικές και μπορείτε να σχηματίσετε μέσα στο μυαλό σας τις εικόνες! Τρόμος... Φρίκη....



Στην Αθήνα άρχισαν οι έρανοι προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό ώστε να διατεθεί για τις ανάγκες της κατεστραμμένης Ζακύνθου. Αναφέρονται μάλιστα και τα ονόματα των πρώτων ανθρώπων που έκαναν δωρεές.



Και μέσα σε όλα ο τότε βασιλιάς της Βουλγαρίας είχε πάρει... αγκαζέ τη μητέρα του και γύριζαν την Ευρώπη ώστε να βρουν νύφη και μελλοντική βασίλισσα της χώρας! Μάλιστα λέγεται ότι είχε βάλει στο μάτι την πριγκήπισα της Πάρμα! Καθένας με τα ζόρια του...


Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK



from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/2Y0hd0I
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη