Βόμβα από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu: Η ατζέντα των συνομιλιών πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα

Eurokinissi

To τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει ότι  ατζέντα των συνομιλιών πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και αποστρατικοποίηση νησιών.

Με δημοσίευμα του το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι: «Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν 60 γύρους συναντήσεων έως το 2016. Στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε κανένας νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών, λόγω απροθυμίας της κυβέρνησης Τσίπρα της εποχής. Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών».

Επισημαίνει επίσης πως «σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο», αναφέροντας στη συνέχεια την «ατζέντα» που επιδιώκει να θέσει η Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών.

Συγκεκριμένα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υποστηρίζει ότι οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν στον 61ο γύρο που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη είναι:

υφαλοκρηπίδα,
χωρικά ύδατα,
εναέριος χώρος,
αποστρατικοποίηση νησιών,
καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και
δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η θέση πάντως της Αθήνας όπως εκφράστηκε άλλωστε, επίσημα και δια στόματος του Πρωθυπουργού είναι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία μόνο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και τίποτα παραπάνω.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3oDBODP
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη