Ελεγκτικό: Σήμερα η πρώτη «μάχη» για τα αναδρομικά, κρίνονται επικουρικές και δώρα

Ελεγκτικό: Σήμερα η πρώτη «μάχη» για τα αναδρομικά, κρίνονται επικουρικές και δώρα

Κρίνονται σήμερα στο αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου. Ειδικότερα σήμερα οι συνταξιούχοι ζητούν ουσιαστικά να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη νόμου που αφήνει έξω από τα αναδρομικά τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις κυρίως για όλους όσοι έχουν ασκήσει αγωγές μετά την δημοσίευση του νόμου, το καλοκαίρι. Σημειώνοντας δε ότι πρέπει να διευκρινιστεί αν ισχύει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα η παραγραφή των αξιώσεων, 2ετής ή 5ετής για το διάστημα 2015 ως 2017. Δεν αποκλείεται το τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, την Παρασκευή ξεκινάει η πιλοτική δίκη του ΣτΕ, που θα κριθεί η υπόθεση με τα νέα αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ τον παλαιών συνταξιούχων. Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι λόγω και της πανδημίας δεν μπορούν να σηκώσουν ένα ακόμη δημοσιονομικό βάρος ενώ θα έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ.

Πάντως το αποτέλεσμα των δύο αυτών υποθέσεων θα κρίνει τις περίπου 600.000 αγωγές συνταξιούχων που υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί.

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις- μετά την αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε από το δικηγορικό γραφείο του εργατολόγου Λουκά Αποστολίδη διεκδικούν:

- Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
- Ττην εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).
- Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Στη δίκη-σταθμό πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων (πριν από το Μάιο του 2016) και να δοθεί η τελική λύση. Πρόκειται για το επίμαχο 11μηνο(από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016) για το οποίο ναι μέν καταβλήθηκαν (πρόσφατα) οι περικοπές των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις αλλα δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι.

«Το αργότερο μέσα σε ένα 4μηνο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική απόφαση, καθώς πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη κριθεί», εκτιμά ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», δηλώνει ο ίδιος.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η κρίση του ΣτΕ θα είναι πιλότος κατ αρχήν για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν και καταβλήθηκαν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των κύριων συντάξεων. Ωστόσο το αν θα επεκταθεί σε όλους τους συνταξιούχους, μια ενδεχόμενη δικαστική κρίση υπέρ της επιστροφής κι άλλων αναδρομικών, είναι πολιτική απόφαση. Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης, δεν αποκλείεται το ΣτΕ να θέσει φραγμό στις επιστροφές, δικαιώνοντας εν τέλει μόνο όσους έχουν προσφύγει δικαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον τελευταίο νόμο όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά για την κύρια σύνταξή τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν μελλοντικά νέα ποσά, όπως για παράδειγμα οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Τα αναδρομικά που δεν δόθηκαν και μπαίνουν τώρα στην κρίση του ΣτΕ αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ καθώς δυνητικά αφορούν 2,5 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή το σύνολο των παλαιών (προ νόμου Κατρούγκαλου) συνταξιούχων της χώρας. Αφορούν και τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Είναι τα αναδρομικά 11 μηνών από τα κατηργημένα Δώρα των κύριων και επικουρικών συντάξεων (800 ευρώ για όλους από τις κύριες συν δυο επικουρικές συντάξεις), αλλά και οι μειώσεις του 2012 στις επικουρικές, για ένα 11μηνο.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν έλαβαν αναδρομικά, καθώς δεν επιστράφηκαν οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα, συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3oKbRlU
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη