Ξεκίνησε το «ξήλωμα» της πολιτικής Τραμπ: Οι πρώτες υπογραφές του Μπάιντεν

Facebook

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν - Υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία καταργούνται σκληρές πολιτικές του προκατόχου του Τράμπ.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης , όπως αναμενόταν, εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα επανεντάσσονταν στη συμφωνία «την πρώτη ημέρα» της προεδρίας του.

«Θα δώσουμε μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής όπως ποτέ μέχρι τώρα», υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος υπογράφοντας το κείμενο, ένα από τα αρκετά εκτελεστικά διατάγματα που είχε προετοιμάσει η ομάδα του.

Μεταναστευτική πολιτική

Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ερχόμενος σε καθαρή ρήξη με τον Ρεπουμπλικάνο που διαδέχθηκε, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν: την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική· τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό· και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Δεν αποσαφηνίστηκε στην ανακοίνωση τι σημαίνει αυτό για τους μετανάστες που υπήχθησαν στο πρόγραμμα. Πολλοί εξ αυτών ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς με σκηνές κοντά στα σύνορα για ατέλειωτους μήνες.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης πράξη για την διακοπή των εργασιών οικοδόμησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και της χρηματοδότησής του από τον αμυντικό προϋπολογισμό, που προκάλεσε οξείες πολιτικές και δικαστικές διαμάχες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους» και το άνοιγμα «δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας», σημείωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν θα υποβάλει στο Κονγκρέσο νομοσχέδιο για την μετανάστευση, προσφέροντας σε 700.000 ανθρώπους που έφθασαν ως παιδιά παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Dreamers, και σε άλλους παράτυπους μετανάστες δυνατότητα υπηκοότητας υπό όρους και προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου των συνόρων και ένα σχέδιο χορήγησης βοήθειας στο Σαλβαδόρ, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, χώρες καταγωγής της πλειονότητας των μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Οι 12 πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν σε τίτλους:

  1. Επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής
  2. Αμερικανική υπηκοότητα σε εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα
  3. Διακοπή της διαδικασίας αποχώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
  4. Άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες
  5. Τερματισμός της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
  6. Άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες
  7. Παράταση στο πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ
  8. Κατάργηση του εκτελεστικού διατάγματος του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων. όταν ήταν παιδιά
  9. Κατάργηση του Πρωτόκολλου Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP), που υποχρέωνε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους
  10. Η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε όλα τα κρατικά κτήρια
  11. Σύσταση ενός νέου γραφείου στον Λευκό Οίκο που θα συντονίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας
  12. Παρατείνονται τα μορατόριουμ για εξώσεις και κατασχέσεις έως τα τέλη Μαρτίου, και το Υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τις πληρωμές φοιτητικών δανείων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου


via Ειδήσεις https://ift.tt/2LRaVy0
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη