Στη βουλή το νομοσχέδιο για την νησιωτική θαλάσσια πολιτική, τι αλλάζει με τα πρόστιμα

eurokinissi

Στην Ολομέλεια εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο «Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο» του υπουργείου Ναυτιλίας. Μέσα στο σχέδιο νόμου έχουν κατατεθεί μεταξύ άλλων και δύο τροπολογίες που αυξάνουν τα πρόστιμα για παραβίαση ορίων εργασίας αλλά και το ανώτατο όριο προστίμου που μπορεί να επιβάλλει το Λιμενικό σχετικά με καταγγελίες της Ρ.Α.Λ.

Στο σχέδιο νόμου πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης έχει καταθέσει δύο τροπολογίες για συζήτηση και ψήφιση.

Η μια αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου προστίμων από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ ανά ημέρα για παραβίαση των ορίων εργασίας και ανάπαυσης ναυτικών. Η δεύτερη τροποποιεί συγκεκριμένες διατάξεις του ν. 4389/2016 και επανακαθορίζονται αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. Μεταξύ αυτών των διατάξεων επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο του προστίμου σε έως και 15.000 ευρώ, αντί για το 1% του κύκλου εργασιών που ισχύει, που θα μπορεί να επιβάλει η Αρχή για κάθε παράβαση σε περιπτώσεις άρνησης, ή δυστροπίας ή καθυστέρησης παροχής πληροφοριών ή την παροχή ανακριβών ή ελλιπών πληροφοριών σχετικά με καταγγελίες που διερευνά η Ρ.Α.Λ.

Παράλληλα, σε επίπεδο βουλευτικών τροπολογιών, μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί δύο τροπολογίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η μια, αφορά αύξηση οργανικών θέσεων πολιτικών υπαλλήλων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η δεύτερη, αφορά την προσθήκη των μονίμων κατοίκων του δήμου Μεγαλόπολης στις περιπτώσεις της επιπλέον μοριοδότησης ( λόγω εντοπιότητας) κατά τη βαθμολόγηση του γραπτού διαγωνισμού που θα πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ κατά την ανάλογη πρόβλεψη που υπάρχει για την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή «υπέρ» του νομοσχεδίου τάχθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, η ΝΔ. Επιφύλαξη για τη συζήτηση στην Ολομέλεια διατήρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, ενώ το καταψήφισε το ΚΚΕ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την ολοκλήρωση της δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, έχει καλέσει όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά επί συστάσεως του Ελληνικού Κράτους έρχεται για ψήφιση στην Βουλή ένα νομοθετικό κείμενο, συνεκτικό, οργανωμένο, συγκεκριμένο για να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο που αφορά τη νησιωτικότητα. Με πόρους και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, που είναι συμβατό και με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο κ. Πλακιωτάκης, επίσης, έχει προαναγγείλει πως σήμερα στην Ολομέλεια θα καταθέσει νομοθετικές βελτιώσεις ικανοποιώντας πολλές από τις προτάσεις που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φορείς, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.via Ειδήσεις https://ift.tt/3qT6Bgy
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.