Κορονοϊός και θνησιμότητα: Το δεύτερο κύμα εκτίναξε τον αριθμό των θανάτων στη χώρα

Κορονοϊός και θνησιμότητα: Το δεύτερο κύμα εκτίναξε τον αριθμό των θανάτων στη χώρα

Τις πραγματικές επιπτώσεις του κορονοϊού αναδεικνύουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία το Νοέμβριο, το φονικότερο μήνα της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των θανάτων καταγράφει αύξηση σχεδόν 30%.

Τη σχέση της πανδημίας του κορονοϊού SARS-COV-2 με την αύξηση της θνησιμότητας στη χώρα καταδεικνύουν τα εβδομαδιαία στοιχεία θανάτων της ΕΛΣΤΑΤ.

Κατά γενική ομολογία, η πορεία της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβριο ήταν σαρωτική, με εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και δυστυχώς και των θανάτων, που κατέγραψαν πλέον 4ψήφια νούμερα. Το διάστημα μεταξύ 2 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου, τα δεδομένα του ΕΟΔΥ κατέγραψαν 2.368 θανάτους COVID-19.

Μάλιστα, αποτέλεσαν την πλειονότητα των επιπλέον θανάτων συνολικά, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ το ίδιο διάστημα κατέληξαν 3.464 περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Οι φονικές επιπτώσεις της πανδημίας, όμως φαίνονται και στα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των θανάτων τις ίδιες εβδομάδες (2/11 έως 6/12) σχηματίζουν μια θλιβερή εικόνα. Συγκεκριμένα, 15.106 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 29,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε πως σύμφωνα με επίσημες πηγές, έχουν καταγραφεί μόλις 13 θάνατοι από κορονοϊό εκτός νοσοκομείου.

Αλλά, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε και μια ακόμα έμμεση παρενέργεια της πανδημίας, η οποία έχει επισημανθεί ήδη από το πρώτο κύμα της άνοιξης και σχετίζεται με την καθυστέρηση στη διαχείριση άλλων νοσημάτων. Η εξάντληση των συστημάτων υγείας από τη σαρωτική επέλαση της πανδημίας μπορεί να καθυστέρησε τη διάγνωση ή και αντιμετώπιση παθήσεων αλλά και να λειτούργησε αποτρεπτικά για ασθενείς, που ανέβαλαν την επίσκεψη τους σε δομές υγείας, ιδίως νοσοκομειακές.

Τέτοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί από φορείς ασθενών και επιστήμονες, αλλά στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένη καταγραφή. Είναι ενδεικτική, όμως, η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου κατά το πρώτο κύμα παρατηρήθηκε μείωση στις διαγνώσεις για μια σειρά καρκίνων.

Η «μαύρη» καταγραφή των θανάτων



via Ειδήσεις https://ift.tt/3o59s4i
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη