Εισβολή στο Καπιτώλιο: «Μαύρη» σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, πανοπλοι αστυνομικοί εκκένωσαν το κτίριο, μία γυναίκα νεκρή, προκλητικός μέχρι τέλους ο Τραμπ

ΑΠΕ

Οι ΗΠΑ έζησαν μια από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία τους καθώς εξαγριωμένοι οπαδοί του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο προκαλώντας βίαια επεισόδια. Μια γυναίκα πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή της ενώ την τάξη επέβαλαν ειδικές δυνάμεις και εθνοφρουρά που εκκένωσαν τελικά το κτίριο.

Ασφαλές είναι και πάλι το Καπιτώλιο καθώς οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι χώροι εκκενώθηκαν από τους διαδηλωτές.

{https://twitter.com/OliverSallet/status/1346956246998507520?s=20}

Επίσης ανακοινώθηκε ότι όλοι οι βουλευτές και γερουσιαστές φυγαδεύτηκαν και είναι ασφαλείς.

{https://twitter.com/Reuters/status/1346935358647361537}

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσινγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα μετά την εισβολή εξαγριωμένων υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Οι δεκάδες οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αφού έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και να φυγαδευτούν οι βουλευτές, ανάμεσά τους ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. 

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον με 1.100 μέλη της κλήθηκε να υποστηρίξει την επιβολή του νόμου.

{https://twitter.com/NBCNews/status/1346937969266073603}

Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθκε μέσα στο Καπιτώλιο

Στα τραύματά της υπέκυψε η γυναίκα που πυροβολήθηκε στο Καπιτώλιο μετά την εισβολή διαδηλωτών. Την πληροφορία για τον θάνατο της γυναίκας μετέδωσε το NBC, ενώ λίγο αργότερα την είδηση επιβεβαίωσε και η αστυνομία.

Η γυναίκα είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο κρίσιμη κατάσταση αφού πυροβολήθηκε στο στήθος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν η γυναίκα ήταν εργαζόμενη ή μία εκ των διαδηλωτών.

{https://twitter.com/dhookstead/status/1346914290553516032?s=20}

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Βουλευτές δήλωσαν νωρίτερα πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

{https://twitter.com/politico/status/1346915918404845568?s=20}

trump23622312

"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.

Διάγγελμα Μπάιντεν στον αμερικανικό λάο: Η δημοκρατία δέχεται επίθεση

ΗΠΑ

Μήνυμα προς τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, αλλά και τον λαό των ΗΠΑ απήυθυνε νωρίτερα κατά τη διάρκεια των ταραχών ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα και να περιοριστούν τα επεισόδια. 

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, από έναν όχλο που θέλει να καταλύσει την δημοκρατία και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει στην τηλεόραση και να ζητήσει να σταματήσει αυτή η τρέλα.

Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση, είπε.

«Καλώ αυτό τον όχλο να αποχωρήσει και να επιτρέψει στη δημοκρατία να προχωρήσει. Οι λέξεις ενός προέδρου έχουν σημασία, ανεξάρτητα πόσο καλός ή κακός είναι. Καλώ τον Τραμπ να βγει στην τηλεόραση, να υπερασπιστεί το Σύνταγμα και να απαιτήσει να λήξει αυτή η εισβολή» συνέχισε ο Μπάιντεν. «Η απειλή των εκλεγμένων δεν είναι διαδήλωση είναι αναταραχή. Ο κόσμος παρακολουθεί. Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος με όσα βλέπω» συνέχισε.

Όπως είπε, τα επεισόδια σήμερα μας θυμίζουν πως η δημοκρατία είναι ευαίσθητη, για να την διατηρήσει κανείς χρειάζονται ηγέτες που δεν είναι αφοσιωμένοι στο κυνήγι της εξουσίας με κάθε κόστος, αλλά στο κοινό καλό. Να θυμίσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθηνε έκκληση για αποφυγή βίας, αλλά δεν ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.

Έφοδος και χάος

Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το Καπιτώλιο όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ. Κάποιοι από αυτούς έριξαν με κλωτσιές τα σιδερένια οδοφράγματα, πέρασαν πολλά επίπεδα ασφαλείας και έφτασαν έξω από το Καπιτώλιο από την πίσω πλευρά. Ορισμένοι μάλιστα ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Κάποιοι εξαγριωμένοι διαδηλωτές κατάφεραν τελικά να εισβάλουν στο κτίριο. Πολλοί εργαζόμενοι φυγαδεύτηκαν, μαζί τους και ο Μάικ Πενς, που νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη νίκη Μπάιντεν.

{https://twitter.com/business/status/1346903773642444806?s=20}

{https://twitter.com/jazmineulloa/status/1346898566703435779?s=20}

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία διέκοψαν εσπευσμένα τις εργασίες τους ενώ η αστυνομία του Καπιτωλίου συνέστησε στα μέλη των δύο σωμάτων να πάρουν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους κάτω από τα έδρανα και να είναι έτοιμοι να τις φορέσουν.

Η αστυνομία έκανε χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος. 

{https://twitter.com/Phil_Lewis_/status/1346883077524639748?s=20}

{https://twitter.com/ElijahSchaffer/status/1346881968819105792?s=20}

{https://twitter.com/stevennelson10/status/1346900228264308737?s=20}

{https://twitter.com/MEPFuller/status/1346906856581713922?s=20}

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και ήδη κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν μια γυναίκα να είναι βαριά τραυματισμένη και να μεταφέρεται αιμόφυρτη και σε φορείο από το Καπιτώλιο.

{https://twitter.com/MeetThePress/status/1346912522260066306?s=20}

Τραμπ: Μας έκλεψαν αλλά γυρίστε σπίτι

Με μήνυμα στο twitter, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που με τις εμπρηστικές του δηλώσεις στην ομιλία του οδήγησε την κατάσταση στα άκρα, απευθύνθηκε στους οπαδούς του και είπε: «Ξέρω ότι πονάτε, είχαμε εκλογές που μας τις έκλεψαν και το ξέρουν όλοι, ειδικά η άλλη πλευρά. Αλλά πρέπει να πάτε σπίτι τώρα, πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να έχουμε νόμο και τάξη, πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους διατήρησης της τάξης, δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς, είναι δύσκολη η περίοδος, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, να πάρουν κάτι απ' όλους μας, από εμένα, από εσάς, από τη χώρα μας. Ήταν κάλπικες οι εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να παίξουν τα παιχνίδια αυτών των ανθρώπων, πρέπει να έχουμε ειρήνη. Γι' αυτό, γυρίστε σπίτι, σας αγαπάμε, είστε πολύ ξεχωριστοί, είδατε τι συμβαίνει, είδατε πως συμπεριφέρονται στους άλλους, τόσο κακά και τόσο άσχημα. Ξέρω πως νιώθετε, αλλά πηγαίνετε σπίτι και πηγαίνετε ειρηνικά».

Μετά την εκκένωση του Καπιτωλίου ο Τραμπ με νέο tweet προσπάθησε να δικαιολογήσει την ακραία βία των οπαδών του γράφοντας ότι αυτά συνέβησαν γιατι τους έκλεψαν τη νίκη. Παράλληλα χαρακτήρισε τους εισβολείς «μεγάλους πατριώτες» που υπέστησαν αδικία. «Γυρίστε σπίτι με αγάπη και ειρήνη, να θυμάστε αυτή την ημέρα για πάντα!», έγραψε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ



via Ειδήσεις https://ift.tt/35euUgI
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη