«Ελλάδα και Τουρκία από τα πρόθυρα πολέμου στις διερευνητικές επαφές» - Το σχόλιο γερμανικής εφημερίδας

«Ελλάδα και Τουρκία από τα πρόθυρα πολέμου στις διερευνητικές επαφές» - Το σχόλιο γερμανικής εφημερίδας

Η γερμανική οικονιμική εφημερίδα Handelsblatt, αναφέρεται στις επερχόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τίτλο «Έτοιμες για διάλογο».

«Συνομιλούν και πάλι. Ελληνική και τουρκική κυβέρνηση συμφώνησαν σε επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου με αντικείμενο τη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Μια οπωσδήποτε θετική είδηση αν σκεφτούμε ότι πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει:

«Με τον Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ, η Δύση επιδιώκει να αποτελέσει και πάλι αντίβαρο έναντι της Ρωσίας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να ωθήσουν το 2021 την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική της εξωτερική πολιτική. Στη χειρότερη περίπτωση θα αναζωπυρωθεί η κρίση στη Συρία με συνέπεια νέα προσφυγικά κύματα.

Το ξεκίνημα των εμβολιασμών στην Τουρκία σηματοδοτεί μεσοπρόθεσμα την άρση των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό. Η επαναπροσέγγιση Άγκυρας και Δύσης δεν θα γίνει αυτόματα και δεν θα επιτευχθεί χωρίς πιέσεις. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα πρέπει ωστόσο να εξετάσουν μέχρι που μπορούν να φθάσουν.

Βραχυπρόθεσμα οι κυρώσεις είναι επίπονες, όμως μακροπρόθεσμα ίσως ωθήσουν την Τουρκία να προσανατολιστεί αλλού. Το ιδανικό θα ήταν οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε κοινούς στόχους, όπως μια νέα τελωνειακή ένωση που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές, ενώ καθοριστικό είναι να συνεχιστεί ο διάλογος.

Η επικοινωνία Ερντογάν – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σίγουρα θετικό βήμα. Όταν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία κατανοήσουν ότι αλληλεξαρτώνται τότε θα γίνει εφικτή μια προσέγγιση. Άγκυρα και Αθήνα έχουν τώρα την ευκαιρία να το αποδείξουν. Αν τα καταφέρουν ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης».



via Ειδήσεις https://ift.tt/2XCTcfW
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη