Σταϊκούρας: Προωθείται πρόγραμμα «Γέφυρα» για δάνεια επιχειρήσεων και προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών

Eurokinissi

Διαβουλεύσεις με Κομισιόν για πάγιες δαπάνες - Διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και για τους πλειστηριασμούς.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ δήλωσε οτι προχωρούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για να υπάρξει πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

«Έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με τους θεσμούς έτσι ώστε να υπάρξει πρόγραμμα Γέφυρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άρα θα βοηθήσουμε για τους επόμενους 9 μήνες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για μη υλοποίηση πλειστηριασμών για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στους κινδύνους περαιτέρω αύξησης των κόκκινων δανείων, υπενθύμισε ότι ήδη

· 405.000 δάνεια ύψους 28,4 δις. ευρώ είχαν και έχουν λάβει αναστολή καταβολής δόσεων για 9 μήνες

· 400.000 δάνεια ύψους 21 δις. ευρώ έχουν ρυθμιστεί διμερώς

· 57.000 στεγαστικά δάνεια έχουν λάβει επιδότηση της δόσης μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα

Σύντομα αναμένεται να υπάρξει και το πρόγραμμα για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πάγιες δαπάνες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις κυβέρνησης –Κομισιόν για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη πανδημία και θα αφορά δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020 – Ιουνίου 2021.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Κομισιόν για τα πλαίσιο, με σχετική διάταξη να περιλαμβάνεται στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η επιδότηση θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Η δυνατότητα επιδότησης φτάνει έως τα 3 εκατ. ευρώ. Αυτή την περίοδο η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζεται στις κατηγορίες παγίων δαπανών που θα καλύπτονται όπως και τη μορφή που θα πάρει η επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Ανέφερε πως η επιδότηση θα καλύπτει την περίοδο από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και θα αφορά επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί. Μετά τη ψήφιση της σχετικής διάταξης «τα επόμενα βήματα είναι κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας».

Στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 2020

«Σίγουρα θα βοηθήσουμε το κομμάτι της κοινωνίας που για λόγους που έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσό» απαντώντας σε ερώτημα για τη συγκέντρωση αποδείξεων. Λέγοντας όμως ότι υπάρχει και ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο συγκέντρωσε το απαιτούμενο πόσο αλλά και πως οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 20 δις ευρώ. «Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και η απόφαση της κυβέρνησης να είναι η βέλτιστη επ' ωφελεία της πραγματικής οικονομίας και των συνεπών φορολογουμένων» είπε.

7,5 δις μέτρα στήριξης

Πάνω από 7,5 δισ. τα μέτρα στήριξης φέτος

Για το πώς θα πληρωθούν τα μέτρα στήριξης μετά το τέλος της πανδημίας επισήμανε πως ο προϋπολογισμός κινείται με λιγότερα έσοδα και με αυξημένες δαπάνες. Εκτίμησε πως θα υπερβεί τα 7,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης το 2021 αλλά επισήμανε πως με τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την Πανδημία και με τη χρήση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης «πολύ γρήγορα θα καλύψουμε αυτό το κενό και ταυτόχρονα θα έχουμε αυξημένα έσοδα όχι από μέτρα λιτότητας ή από επιστροφή σε μνημόνια, αλλά από τη γρήγορη, ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας».

Πλειστηριασμοί

«Σύντομα θα υπάρχει Γέφυρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και ταυτόχρονα «υπάρχει πρόβλεψη για μη υλοποίηση πλειστηριασμών για ένα χρονικό διάστημα» ανέφερε, παραγγέλλοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα «Είμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς, η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» επισήμανε ο Υπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.
«Πάει καλά η διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική και θεωρώ πως το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί η εν λόγω έκθεση» των θεσμών για την 9η αξιολόγηση πρόσθεσε. «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε κοντά στην κοινωνία και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο μετρό του εφικτού» είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απεύθυνε έκκληση σε 43.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια αλλά και σε 55.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού καθώς σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων και του επιδόματος θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να γίνει νέα πληρωμή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο ενώ αύριο η ΑΑΔΕ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα δοθεί τώρα αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.via Ειδήσεις https://ift.tt/2MsDdyO
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.