Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την απόκτηση των Rafale - Με εξπρές διαδικασίες η ψήφιση του

Eurokinissi

Ψηφίζεται η σύμβαση του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών Rafale (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία).

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» περιλαμβάνει πέντε άρθρα και αφορά στην απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Έξι εξ αυτών θα είναι καινούργια ενώ 12 μεταχειρισμένα. Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικού Εξοπλισμού και Επενδύσεων (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) να υπογράψει τις ανωτέρω εγκεκριμένες συμβάσεις, καθώς και κάθε σύμβαση με την οποία τροποποιούνται.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη, για τα έτη 2021-2025, από την υλοποίηση των προαναφερόμενων τριών (3) συμβάσεων. Η εν λόγω δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατ. ευρώ, περίπου και αναλύεται, κατ' έτος, ως εξής: 1.509 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2021, 472 εκατ. ευρώ περίπου για το έτος 2022, 408 εκατ.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης της σύμβασης καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί για τις οριστικές υπογραφές της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης εντός Ιουνίου, ενώ η άφιξή τους θα γίνεται ανά μήνα. Εξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ίδιο ρυθμό. Επίσης, τα υπόλοιπα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν σε 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

 

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/3i2atIY
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη