Πάτρα 1932: Ο θάνατος ενός τερματοφύλακα θέτει σε κίνδυνο το ποδόσφαιρο

Τον Μάιο του 1932 στην Πάτρα και σε αγώνα των β' ομάδων της 2ης κατηγορίας ανάμεσα στον Εθνικό και τον Απόλλωνα συνέβη ένα τραγικό δυστύχημα. Μετά από σύγκρουση του επιθετικού του Εθνικού με τον τερματοφύλακα του Απόλλωνα, ο τελευταίος έμεινε στον τόπο! Και το ποδόσφαιρο αίφνης βρέθηκε στη μαύρη λίστα με διαβήματα υπουργών που ζητούσαν τη διακοπή του



Ο δυστυχής Φωτίου έπεσε νεκρός σε μια φάση πολύ σκληρή καθώς βγήκε για να μπλοκάρει τη μπάλα, ο αντίπαλος επιθετικός άπλωσε το πόδι του τον βρήκε με το "γουρουνοτσάρουχο" στο στήθος με δύναμη και τον άφησε στον τόπο. Μπορείτε να διαβάσετε τις λεπτομέρειες και μαζί ένα αντίστοιχο τραγικό περιστατικό από την Αγγλία.



Και για το λόγο αυτό η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ έκανε ολόκληρο αφιέρωμα προκειμένου ν' αναδείξει πόσο δύσκολος κι επικίνδυνος ήταν ο ρόλος του τερματοφύλακα. "Ο θάνατος που παραμονεύει εις τα γκολ-ποστ" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Βεβαίως αυτό το τραγικό περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις. Οι πολιτικές εφημερίδες δημοσιεύουν βαρύγδουπα άρθρα ζητώντας από τον Υπουργό Παιδείας να "κλείσει" το ποδόσφαιρο και να το απαγορεύσει. Ο ίδιος ο Υπουργός καταφέρεται με σκληρές εκφράσεις σε βάρος του ποδοσφαίρου. Οι αθλητικοί συντάκτες, οι παράγοντες, οι φίλαθλοι αντιδρούν. Κι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να λέγονται τέτοιες κουβέντες.



Στην Πάτρα η κατάσταση ήταν μαύρη. Υπό τις έντονες πιέσεις αρκετών πολιτών αλλά και του Τύπου ο Νομάρχης απαγόρευσε τη διεξαγωγή κάθε ποδοσφαιρικής εκδήλωσης στην Πάτρα.



Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πατρών έστειλε μήνυμα προς την ΕΠΟ να μεριμνήσει προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση από το Νομάρχη. Μάλιστα επικαλέστηκαν το ότι η μικτή ομάδα Παναχαϊκής- Ολυμπιακού θα αντιμετώπιζε σε φιλικό αγώνα μια ομάδα του γαλλικού στόλου. Πάντως υπήρξαν κι άλλες εξελίξεις καθώς όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ κάποιες ομάδες της Ένωσης Πατρών, από τη β΄κατηγορία, ως... κακές, θα διαλύονταν κατόπιν εισήγησης της ίδιας της ΕΠΣΠ.



Ο Νομάρχης όμως ήταν αμετακίνητος. Ακόμα κι όταν ο Ναύαρχος του γαλλικού στόλου του ζήτησε την άδεια ώστε να δώσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. Μάλιστα ορισμένοι... φοβήθηκαν κιόλας μήπως αυτό οδηγούσε σε παρεξήγηση. Παράλληλα τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πατρών υπέβαλλαν την παραίτησή τους μπροστά στις αντιδράσεις ενόψει του αιτήματός τους να διαλυθούν ορισμένα σωματεία της β' κατηγορίας λόγω κακής συμπεριφοράς.



Κι εδώ μια φωτογραφία της ομάδας του Απόλλωνα με τον άτυχο Φωτίου...



Ακολουθήστε μας στο Facebook


from ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ https://ift.tt/3cE4ZU0
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη