Δώρο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3 υπό όρους

Δώρο το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3 υπό όρους

Τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για το κούρεμα της οφειλής από τους τρεις πρώτους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής πυροδότησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της περασμένης εβδομάδας, για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να μετατραπεί εκ των υστέρων σε μη επιστρεπτέο ένα μέρος των ενισχύσεων που δόθηκαν υπό μορφή δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή πηγή του οικονομικού επιτελείου, το ποσοστό αυτό, που θα καταστεί μη επιστρεπτέο, σχεδιάζεται να φτάνει σε ποσοστό έως και 50% της ενίσχυσης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τον Μάρτιο.

Ωστόσο προς το παρόν τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, δεδομένου ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και έχει ήδη ξεφύγει από τις προβλέψεις ο προϋπολογισμός.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του υπουργείο Οικονομικών είναι να γίνουν οι περικοπές με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι οριζόντια.

Βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου του 2020. Σημειωτέο ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας κριτήριο ένταξης ήταν η πτώση να ξεπερνάει το 10>%.

Στους επόμενους κύκλους, το ποσοστό της απαιτούμενης πτώσης του τζίρου αυξήθηκε κατά 20%, ενώ το 50% της βοήθειας έγινε μη επιστρεπτέο.

Επίσης, στους νέους κύκλους υπήρχε πρόβλεψη για μη επιστρεπτέο κομμάτι 30%-40% αλλά μόνο για όσους απασχολούσαν πάνω από από 20 άτομα προσωπικό και όσους είχαν μείωση τζίρου πάνω από 70% μετά από ένα χρόνο.

Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος σχεδιάζεται να είναι ο τελευταίος και με χαμηλότερο προϋπολογισμό από τους προηγούμενους, ενώ στα 400 -500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να φτάσει ο προϋπολογισμός του νέου μέτρου της επιδότησης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, που ψηφίζεται σήμερα και πρόκειται να εξειδικευθεί το προσεχές διάστημα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3oNvcBO
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη