Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο του Παιδείας, καβγάς Βρούτση - Σκουρλέτη

Απερρίφθη η ένσταση αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο του Παιδείας, καβγάς Βρούτση - Σκουρλέτη

Απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το Μέρα 25 για άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην φύλαξη των ΑΕΙ, καταγγέλλοντας πως με τις ρυθμίσεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία καταλύεται το αυτοδιοίκητο, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος.

Την ένσταση καταψήφισαν εκτός από τη ΝΔ και η Ελληνική Λύση, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να επισημαίνει πως είναι διαφορετικές έννοιες η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο.

«Τα πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, όχι όμως και αυτόνομα.

Ο νομοθέτης έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την ελευθερία της έκφρασης αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα επικρατεί ανομία εντός των πανεπιστημίων», είπε η κ. Κεραμέως.

Οξεία κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση για την πανεπιστημιακή αστυνομία αντιδημοκρατική και αναποτελεσματική στην οποία αντιτίθενται ακόμη και πρώην υπουργοί της ΝΔ.

Για πλήγμα στο αυτοδιοίκητο έκανε λόγο από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι αυτόνομα κι ανεξέλεγκτα και υπάρχουν οι συνταγματικές επιταγές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους να διασφαλίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να προλαμβάνει το έγκλημα.

Φραστικό επεισόδιο Βρούτση - Σκουρλέτη

Η συζήτηση στην Ολομέλεια σημαδεύτηκε από αρκετές στιγμές έντασης με το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

«Δεν θυμίζετε τη ΝΔ της πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου. Θυμίζετε την Ελληνική Λύση ως ένας ενιαίος πολιτικός χώρος», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση με τον τελευταίο να κάνει λόγο για θέατρο μεγίστης υποκρισίας από τις πολιτικές δυνάμεις της αδράνειας και να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για παρακίνηση σε δυνάμεις της βίας.

«Να μας απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν διέγραψε τα στελέχη του ανοιχτά τάχθηκαν υπέρ της αποφυλάκισης του Κουφοντίνα», διερωτήθηκε ο κ Βρούτσης με το Ν. Φίλη να διαμαρτύρεται εκτός μικροφώνου για την αναφορά και τον Π. Σκουρλέτη να καλεί το προεδρείο να ανακαλέσει τον κ Βρούτση στην τάξη.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2MP3Tu7
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη