Ενα έτος με τον κορονοϊό: Η διαδρομή έως την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας

Ενα έτος με τον κορονοϊό: Η διαδρομή έως την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας

Η Ελλάδα μετράει 365 μέρες από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού και μαζί μετρά και τις τις πληγές της από τα πολλαπλά πλήγματα της πανδημίας. Εν αναμονή της εξόδου της χώρας από το σκοτεινό τούνελ του κορονοϊού, το News4Health καταγράφει τους σημαντικούς σταθμούς στη μάχη κατά της COVID-19 και την εξέλιξη της πανδημίας.

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (26/2) από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού που διαγνώστηκε στην Ελλάδα. Σχεδόν 3 μήνες μετά (17 Νοέμβρη 2020) το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Γουχάν της Κίνας, διαγνώστηκε στην Ελλάδα ο πρώτος άνθρωπος που είχε νοσήσει με SARS CoV-2.

Ένα χρόνο μετά, κόσμος και η Ελλάδα περιμένει να διαπιστώσει «αν η COVID 19 θα γίνει μία εποχική νόσος, με την έννοια ότι θα χρειαζόμαστε κάθε φθινόπωρο εμβόλιο όπως συμβαίνει με την περίπτωση της γρίπης», αναφέρει σε συνέντευξη του News4Health, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ),Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, λοιπόν, ήταν μία Ελληνίδα 38 χρονών από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία. Όπως ανακοινώθηκε από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα «η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές της θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση». Η 38χρονη νοσηλεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε μεταβεί τότε άμεσα στη συμπρωτεύουσα.

Στις 11 Μαρτίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό παγκόσμια πανδημία. Ο πρώτος θάνατος ασθενή με κορονοϊό στην Ελλάδα ανακοινώθηκε μία μέρα αργότερα στις 12 Μαρτίου του 2020. Επρόκειτο για έναν 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Ο 66χρονος ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.

Το πρώτο ήπιο κύμα για την Ελλάδαvia Ειδήσεις https://ift.tt/2O7qlz6
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.