Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Παιδεία - «Κόκκινο πανί» η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Παιδεία - «Κόκκινο πανί» η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Πρόβα σύγκρουσης από σήμερα στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αιχμή τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και με «κόκκινο πανί» την διαρκή παρουσία της Αστυνομίας στα ΑΕΙ αλλά και την θέσπιση βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται και η ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές», με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είχε ούτως ή άλλως εξαγγείλει στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Με αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς ομιλητών αναμένεται να διεξαχθεί η διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι μια καλή ευκαιρία για τα κόμματα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους και να αναδείξουν τις ιδεολογικές τους διαφορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής η συζήτηση θα διεξαχθεί με ανοιχτό κατάλογο ομιλητών στα πρότυπα της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού και σε αυτόν θα μπορέσουν να εγγραφούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν, χωρίς περιορισμό, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση να διαρκέσει και τρεις ημέρες και να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων. Στην αντιπαράθεση αναμένονται και οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών που θα δώσουν το παρών στο «εμβληματικό» για την κυβέρνηση νομοσχέδιο για την εκπαίδευση.

Στην έναρξη της συζήτησης τα κόμματα της αριστεράς είναι πιθανό να εγείρουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας στο άρθρο 9 που αφορά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με το επιχείρημα ότι προσκρούει στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των προηγούμενων συνεδριάσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα 25, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσε η Ελληνική Λύση.

Για νομοσχέδιο κοινής λογικής έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να επιλυθούν παθογένειες δεκαετιών και να μπει τέλος στην κοροϊδία να εισάγεται κάποιος μαθητής με βαθμολογία κάτω του 2 στα 20. Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην φύλαξη των ΑΕΙ η κ. Κεραμέως έκανε ειδική αναφορά στη διαπόμπευση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, σημειώνοντας ότι «αν όλα έβαιναν καλώς στα ελληνικά πανεπιστήμια, δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ να συζητήσουμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νίκου Φίλη, δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα καταργηθούν αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναλάβει ξανά την εξουσία, ενώ το ΚΙΝΑΛ επέμεινε μέσω της Χαράς Κεφαλίδου στη θέση του ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να περιφρουρήσουν το χώρο τους και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Διχασμένοι» στις αλλαγές και την φύλαξη στη ΑΕΙ εμφανίστηκαν στις συνεδριάσεις των φορέων τόσο οι εκπρόσωποι των Ακαδημαϊκών όσο και οι εκπρόσωποι των Αστυνομικών, με την ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) να διαφωνεί με την εμπλοκή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας να τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ειδικού σώματος μέσα στα ΑΕΙ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης της επιθετικότητας μέσα στα ΑΕΙ λόγω της αστυνομικής παρουσίας.

Της Στέλλας Παπαμιχαήλ



via Ειδήσεις https://ift.tt/3cTCthi
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη