Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Όχι στο αντιεκπαιδευτικο νομοσχέδιο της κυβέρνησης - Να λειτουργήσουν τώρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σχολεία και πανεπιστήμια


ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ  ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 

Την Τετάρτη 10/2 η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ακόμα ένα άθλιο νομοσχέδιο, αυτή τη φορά προωθώντας μία σειρά από αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.  Η Κυβέρνηση  ακολουθώντας πιστά την μαφιόζικη τακτική της, κατέθεσε το σχέδιο νόμου λίγο πριν τα μεσάνυχτα στις 29/1, την ίδια ώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά από πέρυσι τον Μάρτη. Οι άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, βρήκαν απάντηση στα τεράστια συλλαλητήρια μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη την χώρα, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως αυτό το νομοσχέδιο δεν γίνεται αποδεκτό.

          Το σχέδιο νόμου έρχεται να επιβάλει την ένταση της καταστολής στα ΑΕΙ, θεσμοθετώντας πανεπιστημιακή αστυνομία, εισάγοντας κάμερες και άλλα συστήματα ασφαλείας, πειθαρχικές κυρώσεις σε φοιτητές, όρια σπουδών και διαγραφές φοιτητών, με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων και την επιβολή σιωπής στις διεκδικήσεις των φοιτητών, των εργαζομένων, των πανεπιστημιακών. Παράλληλα, με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, βάζει νέα εμπόδια στους μαθητές προκειμένου να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια, περιορίζει τις επιλογές τους και επισημοποιεί πια τα πτυχία των πολλών κατηγοριών και ταχυτήτων. Φτιάχνει δηλαδή ένα πανεπιστήμιο, που είναι ακόμα πιο δύσκολο να μπει και να το τελειώσει το παιδί της λαική οικογένειας, ενώ συγχρόνως προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστείλει κάθε προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα μέσα σ΄αυτά.

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την δημιουργία Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που θα κοστίσει μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ και όπως λέει και η ίδια υπήρχε και το 1972(!!!) στα Πανεπιστήμια. Όλα αυτά βέβαια τα κάνει, την ίδια ώρα που οι φοιτητές και οι μαθητές ζητάνε μία σειρά μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των μαθητών, των φοιτητών, συνολικά του λαού. Για όλα αυτά όμως η Κυβέρνηση συνεχίζει την αγαπημένη της συνήθεια με το να «σφυρίζει» αδιάφορα και να μην παίρνει κανένα μέτρο για όλα αυτά. 

Στο νομό μας η κατάσταση είναι εκρηκτική σε σχολεία και σχολές. Σε πολλά σχολεία πρωτοβάθμιας και κυρίως δευτεροβάθμιας εκαπίδευσης συνολικά στο νομό και ιδιαίτερα στην πόλη της Λαμίας οι μαθητές στιβάζονται ακόμη και σε 27άρια τμήματα, με πληθώρα ελλείψεων σε υποδομές. Αντίστοιχα η κατάσταση επιβαρύνεται και από τον συνωστιμό στα ΜΜΜ και τα σχολικά λεωφορεία, όπου η έλλειψη επιπλέον δρομολογίων αναγκάζει τους μαθητές να στριμώχνονται σαν τις σαρδέλες. Ελλείψεις βλέπουμε επίσης σε καθαρίστριες , με την πολύ μικρή αναλογία τους ως προς τους χώρους που έχουν να καθαρίσουν. Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν φρόντισε να πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των μαθητών και στην ουσία ξαναξεκίνησε την δια ζώσης διδασκαλία με τις ίδιες τραγικές ελλείψεις που υπήρχαν και πριν κλείσουν. Μάλιστα δεν είνια τυχαίο ότι με την επανέναρξη των σχολείων σχεδόν κατευθείαν εξαπλώθηκε ο κορωνοϊος σε μαθητές στο 4ο και στο 9ο Δημοτικό στη Λαμία. Η κυβέρνηση είχε και χρόνο και χρήμα για να μην αφήσει τα παιδιά μας απροστάτευτα στα σχολεία, επέλεξε όμως ακόμα μία φορά να δώσει τα λεφτά στους κλινικάρχες, τους βιομήχανους, τις τράπεζες.

Τη ίδια ώρα τα Πανεπιστήμια του νομού μας έχουν να ανοίξουν από πέρσι τον Μάρτιο. Οι φοιτητές εδώ και έναν χρόνο είναι μακριά από την γνώση που θα έπρεπε να έχουν, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ξενοικιάζει και παρατάει τις σχολές του. Γι όλα αυτά βέβαια η κυβέρνηση δεν έχει δώσει έναν χρόνο τώρα ούτε μία λύση και δεν συζητάει καν το πότε θα ανοίξουν, την ίδια ώρα  που ανοίγει πολυκαταστήματα, και συζητάει μέχρι και για άνοιγμα χιονοδρομικών κέντρων!!!

 

Πραγματικη ανάγκη σήμερα είναι τα ανοιχτά σχολεία και Πανεπιστήμια

με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προσωπικό

         

Εργαζομένοι, μαθητές, φοιτητές, καθηγητές τώρα πρέπει να δυναμώσουμε την κοινή μας πάλη και να απαιτήσουμε:

-        Την απόσυρση του Νομοσχεδίου

-        Μέτρα προστασίας σε σχολεία και Πανεπιστήμια, ώστε να λειτουργήσουν τώρα με ασφαλείς συνθήκες με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας

-        Μαζικά επαναλαμβανόμενα τέστ σε σχολεία και σχολές

-        Μείωση του αριθμού μαθητών σε 15 μαθητές ανά τάξη

-        Προσλήψεις καθηγητών

-        Άυξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και δωρεάν μετακίνηση σε μαθητές-σπουδαστές

-        Επαρκές προσωπικό καθαριότητας

-        Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτηριακά προβλήματα.

-        Ούτε σκέψη για την δημιουργία Πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες. Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο.

-        Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων

-        Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους

 

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς και το λαό της περιοχής να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην Πλατέια Πάρκου την Τετάρτη 10/2 στη 1:00μμ, ώστε να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο έκτρωμα για τα πανεπιστήμια και να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των μαθητών και των φοιτητών.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη