Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες

Eurokinissi

Ανοίγει το πρόγραμμα αύριο Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου για τις πολυκατοικίες - Βασική προϋπόθεση το ΑΦΜ διαχείρισης.

Αύριο Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, το πρόγραμμα θα ανοίξει για πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια. Εκεί μπορεί να ενταχθούν δαπάνες αναβάθμισης για τους ανελκυστήρες, τα φώτα, τις μονώσεις κ.τ.λ., φτάνει βέβαια η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας», αλλά και να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Γι' αυτές τις 2 κατηγορίες των πολυκατοικιών το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το βασικό ύψος της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 60% των δαπανών.

Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες φτάνει στο 80%. Αν επιπροσθέτως η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιος από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.

Στη δεύτερη ομάδα των πολυκατοικιών, που αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70%. Αν η πολυκατοικία βρίσκεται στις λιγνιτικές περιοχές, τότε η επιδότηση αυξάνεται στο 80%. Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις Πολυκατοικιών Τύπου Α επιδοτείται δαπάνη για την έκδοση των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου αλλά και για άδειες ή μελέτες ανώτατου ύψους 1.500 ευρώ ανά διαμέρισμα ή 4.150 ευρώ συνολικά. Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης το ανώτατο ύψος που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 48.500 ευρώ.

Για τις Πολυκατοικίες Τύπου Β, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Επιμερίζεται σε 3.730 ευρώ για έξοδα έκδοσης των δύο Πιστοποιητικών Ενεργειακής Αναβάθμισης και ανελκυστήρα, συμβούλου καθώς και για άδειες ή μελέτες και σε 76.270 ευρώ για το σύνολο των κοινόχρηστων παρεμβάσεων.

Επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση

H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση καθορίζεται ως εξής:

Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία τύπου Α/Β), όταν η επιθεώρηση αφορά σε πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 75 € επαυξημένη κατά 1,7 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 1.095 €
Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου, συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 350 € ανά επιμέρους αίτηση.
Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται:

για πολυκατοικία τύπου Α, μέχρι του ποσού των 350 € επαυξημένη κατά 70 € για κάθε επιπλέον διαμέρισμα πέραν του πρώτου, με μέγιστο συνολικό ποσό τα 770 €,
για πολυκατοικία τύπου Β, μέχρι του ποσού των 350 €
Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες φτάνει στο 80%. Αν επιπροσθέτως η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιος από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε χρηματοδοτείται μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.

Έπειτα από αξιολόγηση ζητημάτων που ετέθησαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και για την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, αποφασίστηκαν οι εξής τεχνικές προσαρμογές:

-Ορίζεται διάστημα πέντε λεπτών ως ελάχιστος χρόνος από τη δημιουργία της αίτησης έως την υποβολή της.

-Βελτιώνονται επιμέρους σημεία που αφορούν στην πληροφόρηση που λαμβάνουν οι χρήστες κατά την συμπλήρωση στοιχείων και τη διενέργεια των εσωτερικών ελέγχων του πληροφοριακού συστήματος.

-Διευκολύνονται οι υποβολές αιτήσεων για τις πολυκατοικίες Α και Β τύπου, μεταθέτοντας την υποχρέωση υποβολής στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.

-Επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα σε ποσοστό 100% της δαπάνης, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης σε αυτό και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου, οι ακόλουθες λοιπές δαπάνες:

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: 2.827 αιτήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

POL

Σε διάστημα 20 λεπτών εξαντλήθηκαν τα κονδύλια του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, υποβλήθηκαν 5.268 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.827, δεσμεύοντας ποσό 68,967 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 24.396 ευρώ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μεθαύριο Παρασκευή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2021, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, η πλατφόρμα θα ανοίξει για πολυκατοικίες (τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Χθες (1/2) οι αιτήσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του διαθέσιμου προϋπολογισμού για κάθε Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - 74 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - 73,5 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - 130 εκατ. ευρώ.
Περιφέρεια Θεσσαλίας - 84 εκατ. ευρώ.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2YyjIHQ
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη