Πράσινο φως από την επιστημονική υπηρεσία της βουλής στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Πράσινο φως από την επιστημονική υπηρεσία της βουλής στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Την σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αναφορικά με τις αλλαγές ως προς τη φύλαξη και την προστασία των ΑΕΙ έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στον απόηχο των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης που κατέθεσε ένταση αντισυνταγματικότητας για πλήθος άρθρων που αφορούν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με το επιχείρημα ότι προσκρούουν στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν ωστόσο πριν από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου συνεχίζεται από το πρωί η συζήτηση.

Οι συντάκτες της Έκθεσης υπογραμμίζουν ότι η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου.

Η Επιστημονική Υπηρεσία αναφέρει ότι η εν λόγω ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ανάθεση σε σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ειδικής αποστολής της προστασίας και ασφάλειας προσώπων και υποδομών στους χώρους των ΑΕΙ «στοιχεί προς τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας», ενώ σε κανένα σημείο της έκθεσης δεν καταγράφεται η πάγια αναφορά των μελών της Επιτροπής όταν εντοπίζουν αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες «εγείρουν προβληματισμό ως προς το Σύνταγμα» .

Σχετική αναφορά κάνουν οι συντάκτες της Έκθεσης και στη ρύθμιση για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από το ειδικό κέντρο λήψης εικόνας και ήχου το οποίο προωθεί το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας την ανάγκη νομοτεχνικών αλλαγών ώστε να καθοριστεί με απόλυτη σαφήνεια το πεδίο αρμοδιοτήτων ΑΕΙ και αστυνομίας, νομοτεχνικές αλλαγές τις οποίες προανήγγειλε από την αρχή της συνεδρίασης η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3rGKk69
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη