Το σενάριο για κλειστά σχολεία δημιουργεί αποστάσεις μεταξύ των ειδικών

INTIME

Σε μία κρίσιμη καμπή βρίσκεται η πανδημία ενώ ήδη έχει ανοίξει κουβέντα για τα νέα μέτρα που πιθανώς να εφαρμοστούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν τις επόμενες μέρες. Μεταξύ των ειδικών υπάρχουν αποστάσεις με άλλους θεωρούν τα σχολεία υπαίτια για την αύξηση κρουσμάτων και άλλους που εμφανίζονται αρνητικοί στο να κλείσουν.

«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε σε δηλώσεις της πως «Τα στοιχεία που έχουμε δεν δείχνουν ότι φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων. Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία και θα έχουμε κι άλλα ενδεχομένως, αλλά μέχρι εκεί».

Και ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορονοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».

sxoleia371

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο αναφέρουν πως δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ούτε στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά ούτε και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, προς το παρόν.

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", κάνοντας λόγο για "απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα", η οποία όπως είπε "βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση κινητικότητας δεν μπορεί να συνδυαστεί με μηδενική αύξηση στα κρούσματα. Σκοπός είναι να διαχειριστούμε την αύξηση ώστε να μην πάμε σε μεγάλους αριθμούς απωλειών και νοσηλευόμενων και να αντέξει το σύστημα υγείας".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία του αριθμού τεστ covid που διενεργούνται και στο κατά πόσο αυτά επηρεάζουν τη διαχείριση της πανδημίας.

"Δεν σημαίνει ότι ο διπλάσιος αριθμός τεστ θα δείξει τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων. Υπάρχει συνάρτηση της αύξησης των τεστ με την αύξηση των κρουσμάτων. Όσο ψάχνουμε βρίσκουμε αλλά με μικρότερο ρυθμό. Όσο περισσότερα τεστ κάνουμε βρίσκουμε περισσότερα κρούσματα αλλά το ποσοστό των θετικών μειώνεται. Η θετικότητα δεν είναι από μόνη της μια ένδειξη για το πόσο καλά πάμε", είπε.

Και συνέχισε: "Το να κάνουμε 500.000 τεστ την ημέρα είναι δύσκολο, γιατί δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου από συγκεκριμένο χώρο. Αυτό δουλεύει καλά με συγκεκριμένα σημεία εισόδου και εξόδου. Κάνουμε αρκετά τεστ για να έχουμε καλή εικόνα, αν είχαμε παραπάνω τεστ θα είχαμε καλύτερη εικόνα, όμως δεν φθάνει για τη διαχείριση".

Ο κ. Δερμιτζάκης χαρακτήρισε ως "μεγάλη αδυναμία" στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. "Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί".



via Ειδήσεις https://ift.tt/3cSbrqP
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη