Το σύνδρομο Guillain - Barre, ο κορονοϊός και τα εμβόλια

INTIME

Η παράλυση των κάτω - άκρων (σύνδρομο Guillain - Barre) της 40χρονης νοσηλεύτριας στη Κέρκυρα, μετά τη λήψη της δεύτερη δόσης του εμβολίου έναντι της covid-19 έχει προκαλέσει αναστάτωση και ερωτηματικά.

Πλην όμως οι ειδικοί ζητούν περισσότερο χρόνο για να διερευνήσουν εάν το νόσημα συσχετίζεται με τη χορήγηση του εμβολίου ενώ επιμένουν ότι ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο όπλο έναντι της πανδημίας.

«Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μία αυτοάνοση πολυνευροπάεια που σχετίζεται με ιούς, όπως για παράδειγμα τον ιό της γρίπης ή του έρπητα ζωστήρα, αλλά και με ορισμένα μικρόβια. Επίσης μπορεί να το συναντήσουμε σε ασθενείς με κακοήθειες ή με HIV» σημειώνει στα ΝΕΑ ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Β' Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν, μια ομάδα καθηγητών μελέτησε την εκδήλωση του Guillain - Barre ως επίπτωση του κορονοϊού. «Από τα δεδομένα της μετανάλυσης καταλήξαμε ότι ο νέος κορωνοϊός αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου κατά 8 φορές. Πιο συγκεκριμένα, στον γενικό πληθυσμό η επίπτωση είναι 1-2 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού».

Έλεγχος από ΕΟΦ για παράλυση νοσηλεύτριας μετά από εμβολιασμό

Στην επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ αφού συμπληρώθηκε η λεγόμενη «κίκτρινη κάρτα», βρίσκεται η περίπτωση της 40χρονης νοσηλεύτριας από την Κέρκυρα προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της αιφνίδιας παράλυσης των κάτω άκρων της νοσηλεύτριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νοσηλεύτρια εμφάνισε υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο,, μυαλγίες και στη συνέχεια παράλυση των κάτω άκρων. Οι νευρολόγοι του νοσοκομείο Κέρκυρας ολοκλήρωσαν τον έλεγχο του περιστατικού και διέγνωσαν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Η νοσηλεύτρια λαμβάνει ειδική θεραπεία. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το νευρολογικό σύνδρομο θεραπεύεται.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3aX3dLp
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη