ΑΑΔΕ: Πάνω από 140.000 ΑΦΜ χρησιμοποιούν το myDATA

ΑΑΔΕ: Πάνω από 140.000 ΑΦΜ χρησιμοποιούν το myDATA

Έσπασαν το φράγμα των 140.000 τα ΑΦΜ των χρηστών που έχουν εγγραφεί και κάνουν χρήση της πλατφόρμας myDATA, παρά το γεγονός ότι η υποχρεωτική χρήση της μετατέθηκε για την 1η Ιουλίου.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν πλέον την πλατφόρμα myDATA, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά. Μέχρι σήμερα, οι ΑΦΜ, που έχουν εγγραφεί και κάνουν χρήση της πλατφόρμας ξεπερνούν τους 140.000, ενώ 24.000 από αυτούς έχουν δηλωθεί ως εκδότες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έχουν υποβληθεί 19,5 εκατομμύρια παραστατικά, με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης να δέχεται κοντά στα 300.000 παραστατικά την ημέρα. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, είτε μόνοι τους, είτε μέσω επτά πιστοποιημένων παρόχων.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γνωστοποίησε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή, μετατίθεται για την 1η/7/2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των Ηλεκτρονικών Βιβλίων - myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα. Αντίστοιχα, τα παραστατικά που εκδίδουν οι επιχειρήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι την 31η/10/2021.

Η νομοθεσία προβλέπει αρκετά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν, αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022. Αναλυτικά:

Μειώνεται στα 3 έτη από 5 για τον εκδότη του τιμολογίου και στα 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.

Περιορίζεται σε 45 ημέρες από 90 το χρονικό διάστημα που η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου για τα έτη που εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμόκαι λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Προβλέπεται υπερέκπτωση κατά 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου.



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/2OxlUy5
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη