Μητσοτάκης: Νέα εποχή για τη χώρα με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», συνολικά 57 δισ. ευρώ και 170 έργα

Intime

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δήλωσε οτι συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ ενώ, αποκάλυψε οτι το σχέδιο ονομάζεται "Ελλάδα 2.0"».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που κεντρικός κορμός του θα είναι είναι η δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

«Ιστορική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «πρόκειται για έναν οδικό χάρτη για τη χώρα, αφορά όλη την Ελλάδα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες μέσα σε βάθος εξαετίας».

«Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Μιλάμε για ένα σχέδιο που αλλάζει άρδην το πρότυπο της εθνικής οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Και γι' αυτό το σχέδιο ονομάζεται "Ελλάδα 2.0"», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το σύνολο των πόρων που θα διακινηθούν αγγίζουν τα 57 δισ. ευρώ.

«Το Εθνικό Σχέδιο υπηρετεί την ανάκαμψη της Οικονομίας και την ανθεκτικότητα της κοινωνία και το 37% των πόρων αφορά στην πράσινη μετάβαση. Προβλέπεται - μεταξύ άλλων - στην ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημόσιων κτηρίων και στην εξοικονόμηση πόρων. Επίσης ο οδικός άξονας Ε65 στη Θεσσαλία, και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ δράσεις που θα γίνουν είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα παραγωγής», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει σημαντική επίδραση στην κοινωνία, επειδή ακριβώς στο επίκεντρό του βρίσκεται ο πολίτης. Το σχέδιο δημιουργείται από την Ελλάδα για την Ελλάδα και απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για «έναν μαραθώνιο, το νήμα του οποίου θα κοπεί, όταν θα έχουν απορροφηθεί οι πόροι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μέχρι το 2026 στο 100%».

«Το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0" δεν αφορά μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα, αφορά όλους και απαιτεί την ανάγκη ενός ώριμου διαλόγου από όλους. Αυτό είναι ένα στοίχημα που μας αφορά όλους», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, τόνισε πως αυτό θα γίνει με δύο προϋποθέσεις και συγκεκριμένα όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου θα πρέπει να επενδύει ταυτόχρονα και δικά του χρήματα και όλα τα σχέδια θα πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση.

Εξηγώντας αναλυτικά τις παραμέτρους του Σχεδίου ο πρωθυπουργός ανέφερε πως

«Όπως δηλώνει και το όνομά του, το σχέδιο αυτό υπηρετεί την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας με επενδύσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην απασχόληση, στην Πολιτική Προστασία, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση. Και βέβαια η ανθεκτικότητα έχει να κάνει και με την προσαρμογή στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, εξού και παραπάνω από το 1/3 των πόρων του σχεδίου θα διοχετευτούν σε δράσεις που αφορούν τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Τι σημαίνει αυτό; Ενδεικτικά αναφέρω προγράμματα όπως το εξοικονομώ-αυτονομώ, εμβληματικα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, μία σημαντικότατη χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την Επικράτεια, στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτροκίνητες συγκοινωνίες, αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας. Με άλλα λόγια όλα αυτά αφορούν μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες, γιατί ακριβώς οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας. Και θέλω να τονίσω πως ο σχεδιασμός αυτού του άλματος είναι μόνο η αρχή, είναι το πρώτο χιλιόμετρο ενός Μαραθωνίου, το νήμα του οποίου θα κοπεί μόνο όταν έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι, το αργότερο μέχρι το 2026. Είναι ένα στοίχημα που θα κάνει καλύτερη τη ζωή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα και γι' αυτό και θα το κερδίσουμε».

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπενθυμίζεται οτι εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάζεται αναλυτικά σήμερα. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί τη «γέφυρα προς την μετά covid εποχή αλλά και προς την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα και εφόσον υλοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας.

Οι δράσεις οι οποίες αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 160, είναι δράσεις που αφορούν έργα, αφορούν επενδύσεις, αφορούν μεταρρυθμίσεις, απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τo Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα «έχει 4 κύριους πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση κράτους και επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη οικονομία και την εκτίναξη των επενδύσεων.

Δείτε εδώ LIVE την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

{https://youtu.be/nU4bwqa_0yU}



via Ειδήσεις https://ift.tt/31BOZLs
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη