Στην τελική φάση οι διαγωνισμοί για λιμάνια, ΛΑΡΚΟ και αποθήκη αερίου

Στη β΄ φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι προκρίθηκαν έξι επενδυτικά σχήματα (φωτ. ΑΠΕ).

Τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στη β΄ φάση τριών διαγωνισμών, δηλαδή αυτή της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, για τη ΛΑΡΚΟ και για την υπόγεια φυσική αποθήκη φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Καβάλας, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.

Στον διαγωνισμό πώλησης τουλάχιστον του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης προκρίθηκαν η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία της Cameron με την Goldair Cargo και την Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία της International Port Investments Alexandroupolis (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο ΟΛΘ, ενώ αποκλείστηκε η Pfic Ltd (συμφερόντων Λαυρεντιάδη). Για τον διαγωνισμό για το 67% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας η προεπιλογή θα γίνει σε άλλη φάση, καθώς ο εν λόγω διαγωνισμός ξεκίνησε αργότερα και επιπλέον περιλαμβάνει εννέα υποψηφίους, καθιστώντας το έργο προαξιολόγησής τους πιο χρονοβόρο.

Για την υποπαραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, στη β΄ φάση πέρασαν η Quintana Infrastructure & Development, η Ενωση Εταιρειών Imerys, Goldair και I.M.G., η κοινοπραξία International Port Investments Kavala (Black Summit, EFA Group και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ο ΟΛΘ.

Υπενθυμίζεται πως για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Attica A.E. Συμμετοχών, η Danthia Shipping, η MRG, η Portek International, η Quintana Infrastructure & Development, η «Αιγαίον Οϊλ», η κοινοπραξία της Archirodon με την ANEK και την Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed με τις «Μινωικές Γραμμές» και, τέλος, ο ΟΛΘ.

Επίσης, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προέκρινε δύο επενδυτικά σχήματα στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου, και ειδικότερα την Energean Oil & Gas και την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στη β΄ φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, τα οποία μισθώνονται στη Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ, προκρίθηκαν και τα έξι ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα, δηλαδή η Commodity & Mining Insight Ireland, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, η Mytilineos S.A., η Solway Investment Group, η Tharisa και η Trafigura Group. Υπενθυμίζεται πως για τη ΛΑΡKΟ «τρέχει» και δεύτερος διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή, που επίσης αναμένεται να προκρίνει για το επόμενο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και τα έξι επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν.

Ολα τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα των τεσσάρων αυτών διαγωνισμών, αφού υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις εμπιστευτικότητας, θα λάβουν τα τεύχη της β΄ φάσης (υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου θα έχουν αναρτηθεί στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με το κάθε περιουσιακό στοιχείο.

www.kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη