«Δώρο» 2,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις σε φορολογία, ασφάλιση και εργασία

INTIME

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς προκειμένου κυβέρνηση και Κομισιόν να καταλήξουν στο τελικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί έως τα τέλη Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί σε επίπεδο Ecofin.

Το σημαντικότερο διακύβευμα είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στη φορολογία. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία προκειμένου να «τρέξει» η προκαταβολή των 2,1 δισ. ευρώ που διεκδικεί φέτος η Ελλάδα. Μέχρι τη συμφωνία ομως οι δυο πλευρές θα πρέπει να περάσουν πρώτα από 60 κύματα, όσες δηλαδή είναι και οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα συνδέονται με επενδύσεις. Το βασικό πλαίσιο προέρχεται από το σχέδιο των προτάσεων της ομάδας Πισσαρίδη, καθώς πολλές από τις προτάσεις της έκθεσης θα καταγράφονται στο τελικό κείμενο.

Η μεγάλη δυσκολία του εγχειρήματος δεν είναι μόνο το σχέδιο να είναι αξιόπιστο, αλλά και οι προτάσεις να είναι αποτελεσματικές. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των επιλέξιμων για ένταξη στο χρηματοδοτικό πακέτο έργων και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης τους, θα πρέπει να ετοιμαστεί και σχετικός «οδικός χάρτης» με τις διαρθρωτικές αλλαγές σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αφορούν το φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και η δημόσια διοίκηση.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων πόρων σε δόσεις. Πρόθεση της Κομισιόν είναι ο έλεγχος να είναι αυστηρός, συνδέοντας τον με τη ροή των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

Βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα μας περιμένει περίπου 32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12 δισ. ευρώ δάνεια) θα είναι:

- Η εμπροσθοβαρής και μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, των ρυθμών ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και του ΑΕΠ.

- Χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με στόχευση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία, την έρευνα, την ανάπτυξη, την ενθάρρυνση των συνεργασιών, των εξαγορών και των συγχωνεύσεων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι επενδύσεις θα κριθούν με βάση τις επιλεξιμότητες του επενδυτικού σχεδίου και δεν θα τμηματοποιηθούν στη βάση κάποιας κλαδικής ταξινόμησης.

- Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τη διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 37% όλων των δαπανών. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επενδυτικά σχέδια που θα προωθηθούν με το εργαλείο των δανείων.

- Οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, η διασύνδεση του δικτύου με τα νησιά, η αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και η δημιουργία υποδομών για την αποθήκευση ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ

- Ο εξηλεκτρισμός του σιδηροδρομικού δικτύου και η αντικατάσταση μέρους των αστικών λεωφορείων με ηλεκτρικά

- Η αντιπλημμυρική προστασία και γενικότερα η διαχείριση των υδάτων

- Η ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και οι επενδύσεις στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού

- Η μεταρρύθμιση του συστήματος επιδότησης ανεργίας και η εισαγωγή μέτρων για την προώθηση των ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης καθώς και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

- Η εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων του κράτους και η ενεργειακή αναβάθμιση των κρατικών υποδομών

- Η ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής φροντίδας με την μορφή παροχής υπηρεσιών στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

- Η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων της ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές με τους φορολογούμενους και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η εισαγωγή ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3cls1gH
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη