Ραβασάκια στους κομμένους της αποζημίωσης ενοικίου, ξεκινά η 2η ευκαιρία

photo: Eurokinissi

Την αποστολή ειδοποιητηρίων σε όσους ιδιοκτήτες είδαν να απορρίπτεται η αίτηση τους για την αποζημίωση των «κουρεμένων» ενοικίων ξεκίνησε ή ΑΑΔΕ, καθώς ολοκληρώθηκε η νέα επεξεργασία των δηλώσεων για τα ενοίκια Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Μετά και τη νέα διασταύρωση των στοιχείων, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων οι αιτήσεις ακυρώθηκαν από την ΑΑΔΕ θα ενημερωθούν για τους λόγους που τελικά δεν θα αποζημιωθούν για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Μετά την ολοκλήρωση των ειδοποιητηρίων και αφού θα έχουν ενημερωθεί στο σύνολου τους οι «κομμένοι» ιδιοκτήτες, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.

Διορθώσεις

Οι διασταυρώσεις των στοιχείων έδειξαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων απορρίφθηκαν καθώς οι εκμισθωτές τελικά δεν ήταν πληττόμενοι και επομένως δεν δικαιούνται μείωση ενοικίου. Παρόλα αυτά, για όσους η αίτηση απορρίφθηκε εξαιτίας λάθους στα στοιχεία της αίτησης, διορθώσεις θα μπορούν να γίνουν στις εξής περιπτώσεις:

- Το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης COVID δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης

- Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο

- Έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης

- Δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ μισθωτή

- Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9

Η πλατφόρμα για τη διαδικασία υποβολής για τις δηλώσεις COVID μηνός Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές αποζημιώσεων για μισθώματα Ιανουαρίου και όσες πληρωμές εκκρεμούν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Επίσης όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15 Φεβρουάριου 2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί και άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

Να θυμίσουμε ότι η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή με την οποία επισημαίνει τρία σημεία της διαδικασίας αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων από τις μειώσεις μισθωμάτων λόγω COVID, και ζητά λύσεις από τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, με αιτήματα:

*Να γίνουν δεκτές όχι μόνον διορθωτικές, αλλά και αρχικές δηλώσεις COVID για όλους τους μήνες του έτους 2020, και για όλους όσους ιδιοκτήτες έχασαν τις σχετικές προθεσμίες,

*Να καθοριστεί τουλάχιστον μηνιαία προθεσμία από την ενημέρωση των ιδιοκτητών για τα σφάλματα και τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων COVID, και

*Να διευκρινιστεί αν είναι νόμιμες οι μειώσεις μισθωμάτων που επιβάλλουν οι υπεκμισθωτές στους ιδιοκτήτες ακινήτων, όταν τα μίσθια ακίνητα χρησιμοποιούνται από υπομισθωτές-τρίτους.via Ειδήσεις https://ift.tt/38u4Tv8
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.