Στις 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο - Τι θα γίνει με σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις και διπλή μάσκα

Στις 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο - Τι θα γίνει με σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις και διπλή μάσκα

Έχει «κλειδώσει» το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης. Το self test χρήσιμο, συμπληρωματικό εργαλείο για το «άνοιγμα», τι προβλέπει το σχέδιο για σχολεία, εστίαση, διαδημοτικές μετακινήσεις και Πάσχα στο χωριό. Στο «τραπέζι» η διπλή μάσκα.

Όπως ανέφερε και το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Παρασκευής από το Dnews, η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας αλλά και μία εικόνα επιπέδωσης των εισαγωγών και εξαγωγών από τα νοσοκομεία και κατ' επέκταση και στις ΜΕΘ.

Πρόκειται για μία εικόνα που αν επιβεβαιωθεί τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, τη Δευτέρα 5 Απριλίου θα μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα με φυσική παρουσία των καταναλωτών.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί, είναι εάν τα καταστήματα θα ανοίξουν μαζικά ή θα προηγηθούν τα μικρά καταστήματα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μία εβδομάδα μετά.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Σε κάθε περίπτωση, είτε ανοίξουν πρώτα τα μικρά και ακολουθήσουν μία βδομάδα μετά τα εμπορικά καταστήματα, η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο θα παραμείνει τουλάχιστον για μία εβδομάδα μέχρι να πέσει η πίεση στο ΕΣΥ. Πάντως, όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι ειδικοί το βλεπουν θετικά αλλά ζήτησαν περίπου μία εβδομαδα για να παρατηρήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα self - test «ανοίγουν» και τα σχολεία

Στις 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο, τι ισχύει για τα σχολεία

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα self test, προβλέπουν μεταξύ άλλων και το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Για να ανοίξουν με ασφάλεια και να διασφαλιστεί ότι δε θα... ξανακλείσουν λίγες ημέρες μετά, τα self test για καθηγητές και μαθητές θα είναι υποχρεωτικά.

Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής 26 Μαρτίου.

Η διπλή μάσκα στο... τραπέζι

Η κυρία Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, «άνοιξε» και επίσημα κουβέντα για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή ενισχυμένης μάσκας σε κλειστούς χώρους και χώρους εργασίας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πώς θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιοποιηθεί η χρήση των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους, όπως τα σπίτια, ενώ  τόνισε πώς βρίσκονται σε συζήτηση για την χρήση της διπλής μάσκας ή ενισχυμένης μάσκας, ειδικά σε χώρους εργασίας και σε χώρους που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Παράλληλα υπενθύμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση της μάσκας. 

Τέλος, τόνισε ότι πλέον έχουμε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια μας, που δεν είχαμε στο παρελθόν, τα self tests, τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα.

Εστίαση

ΕΣΤΙΑΣΗ

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων προβλέπεται και το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Εάν οι συνθήκες είναι διαφορετικές, τα καφέ και εστιατόρια θα σηκώσουν ρολά τη Μεγάλη Εβδομάδα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με ανώτατο όριο καθήμενων. 

Πάσχα

Όσο πλησιάζει το Πάσχα τόσο θα αναρωτιούνται οι περισσότεροι αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης παριλαμβάνει Πάσχα στο χωριό αλλά και πάλι με περιορισμούς. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού για Πάσχα στο χωριό αλλά χωρίς γλέντια στις αυλές των σπιτιών και χορούς με συγγενείς.

Τι «βλέπουν» κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έχουν αντιληφθεί ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα συνεχιζόμενα πολύμηνα μέτρα και επιθυμούν την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, όπως τη μετακίνηση στο χωρίο για Πάσχα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από τη στιγμή που από τα μέσα Μαΐου και μετά αναμένεται και επίσημα η έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, το άνοιγμα των σχολείων και η «απελευθέρωση» των διαδημοτικών μετακινήσεων, είναι βήματα προς αυτή την κατέυθυνση.

Παράλληλα, τα self test έρχονται να συμβάλλουν ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο, συμπληρωματικό εργαλείο, το οποίο σε συνδυασμό με τα rapid tests και κυρίως τους εμβολιασμούς, θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» για μια μικρή, πρώτη επιστροφή στην κανονικότητα.



via Ειδήσεις https://ift.tt/31o3Itr
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη