Διώρυγα του Σουέζ: Το... έμφραγμα στο Διεθνές Εμπόριο και οι ελπίδες για αποκόλληση του Ever Given (εικόνες και βίντεο)

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η διέλευση των πλοίων μέσω ενός από τους πλέον πολυσύχναστους θαλάσσιους διαύλους έχει διακοπεί από την Τρίτη, οπότε προσάραξε εκεί το γιγάντιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», μήκους 400 μέτρων και βάρους 200.000 τόνων. Οι καθυστερήσεις αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες ζημίες.

Στην περίοδο της πανδημίας όπου το διεθνές εμπόριο δοκιμάζεται από τα περιοριστικά μέτρα, η προσωρινή αναστολή της κυκλοφορίας στη διώρυγα του Σουέζ επιβραδύνει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες.

Οι προσπάθειες που έγιναν την Πέμπτη για αποκόλληση του πλοίου έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς και ενδέχεται να χρειαστούν εβδομάδες καθώς ο καιρός δεν ευνοεί τα έργα.

diorygasoyezampempe1

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση

Την εξαιρετικά δυσάρεστη συγκυρία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η Τουρκία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο.

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου, εξέφρασε χθες την προθυμία της Τουρκίας να στείλει το πλοίο της «Nene Hatun» να συνδράμει στις προσπάθειες για να ανοίξει και πάλι η διώρυγα του Σουέζ.

Oσο συνεχίζονται οι προσπάθειες τουλάχιστον 250 πλοία παραμένουν στην ουρά.

{https://twitter.com/CDNewsDispatch/status/1375508150099447809?s=20}

diorygasoyezapempe

«Απομακρύνουμε ίζημα, με επιπλέον εργαλεία βυθοκόρησης», δήλωσε ο Γιουκίτο Χιγκάκι σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, με τα σχόλιά του να δημοσιεύονται σήμερα στον ιαπωνικό Τύπο. Παράλληλα, δήλωσε πως ελπίζει σε αποκόλληση του Ever Given «το βράδυ του Σαββάτου» (ώρα Ιαπωνίας).

Η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση του Ever Given έχει εμφανιστεί πιο επιφυλακτική, προβλέποντας «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες» για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο κανάλι, από όπου περνά το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου, σύμφωνα με ειδικούς.

{https://twitter.com/magedmahmoudEGY/status/1375494165555974144?s=20}

diorygasoyezapempe3

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που έχει προσαράξει στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Σουέζ.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο.

Σύμφωνα με τη Lloyd's List, περίπου 200 πλοία ήταν εγκλωβισμένα την Παρασκευή στις δύο άκρες του καναλιού και στην περιοχή αναμονής στο μέσο της διώρυγας, κάτι που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων, με πρόσκαιρη επίπτωση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» την Τετάρτη.

Φωτογραφίες ΑΠΕ - ΜΠΕ via Ειδήσεις https://ift.tt/3w7o48j
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.