Τσελέντης - Παπαζάχος: Δεν ήταν ένας νέος κύριος σεισμός αλλά μετασεισμός των 6,3 Ρίχτερ

Τσελέντης - Παπαζάχος: Δεν ήταν ένας νέος κύριος σεισμός αλλά μετασεισμός των 6,3 Ρίχτερ

Και οι δυο ανησυχούν για τα κτίρια καθώς η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται.

Στην εκτίμηση ότι η χθεσινή δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στην Ελασσόνα δεν ήταν ένας νέος κύριος σεισμός αλλά μετασεισμός των 6,3 Ρίχτερ, συμφωνούν οι κορυφαίοι επιστήμονες Άκης Τσελέντης και Κώστας Παπαζάχος που μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και την Σία Κοσιώνη.

Άκης Τσελέντης

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Τσελέντη, ο σεισμός αποτελεί συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας από τον κύριο σεισμό των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «δίδυμος σεισμός» καθώς είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με τον κύριο, αλλά έγινε και πάνω στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα νέας ισχυρής δόνησης εξήγησε πως η πιθανότητα είναι πολύ μικρή ωστόσο, ανησυχεί κυρίως για τη σεισμική ακολουθία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια ζωών.

Όσον αφορά την ενεργοποίηση των ρηγμάτων εξήγησε πως μπορεί να υπάρξει και σε μεγάλες αποστάσεις φέροντας (ο σεισμός Κοζάνης – Γρεβενών είχε προκαλέσει το σεισμό στο Αίγιο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν δει οι επιστήμονες κάτι τέτοιο.

Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ό,τι γίνεται μετά τον σεισμό, είναι μετασεισμός, ενώ όπως είπε το σημαντικό, είναι ότι πρόκειται για μια ακολουθία δύσκολη και σε εξέλιξη, η οποία κάνει μεγάλους μετασεισμούς, όπως είχαν από την αρχή προειδοποιήσει οι επιστήμονες ενώ κάλεσε τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με τα κτίρια.

Για την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού τόνισε οτι πρόκειται για απίθανες ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

«Να το πούμε ξεκάθαρα. Τα ρήγματα εδώ στη βόρεια Θεσσαλία, δεν είναι τέτοια που μπορούν να φιλοξενήσουνε τόσο μεγάλους σεισμούς. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», εξήγησε ο καθηγητής.



via Ειδήσεις https://ift.tt/2PCCzjU
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη