Χατζηδάκης για εργασιακό 8ωρο: Θα δουλέψεις κάποια ημέρα 10 ώρες και κάποια άλλη 6

INTIME

Νέες διευκρινίσεις για το οκτάωρο των εργαζομένων έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Όπως είπε ο υπουργός στο MEGA "είναι ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο κάνει μια παρέμβαση μεγάλη στο εργατικό δίκαιο της χώρας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού.

Το εργατικό μας δίκαιο είναι των αρχών της δεκαετίας του '80 όταν δεν υπήρχε ούτε καν ως ιδέα η τηλεργασία, φυσικά και ίντερνετ κλπ. Ως εκ τούτου πρέπει να επικαιροποιηθεί το δίκαιο μας. Η κατεύθυνση που έχω δώσει στους συνεργάτες μου είναι να πάμε με τις καλές ευρωπαϊκές πολιτικές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επομένως ακούω γελώντας ότι θα καταργηθεί το 8ωρο"

Ο ίφιος συνέχισε λέγοντας ότι "θα φέρουμε κάποιες διατάξεις οι οποίες θα αφορούν τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από τότε που ήμουν ευρωβουλευτής. Δηλαδή πέρασε η σχετική κοινοτική οδηγία το 2005 ή 2006 εάν θυμάμαι καλά. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στην Ελλάδα σχετική ρύθμιση με τα όποια κενά και όποιες ανάγκες προς εφαρμογή. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το πράγμα και το βλέπουμε".

Σε ερώτηση εάν ο εργαζόμενος που δουλέψει 10 ώρες θα πάρει το 2ωρο το επιπλέον απάντησε τα εξής: έπειτα από συμφωνία του εργαζόμενου με το εργοδότη, θα πάρει αυτό το επιπλέον δίωρο εάν έχει δουλέψει 10 ώρες. Ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή θα δουλέψει 6 ώρες.

"Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί και δεν είναι καμία πατέντα δική μας, ξαναλέω ότι γίνεται σε όλη την Ευρώπη", διευκρίνισε.

Για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

"Άλλο είναι οι υπερωρίες και άλλο είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες πληρώνονται και πληρώνονται εξτρά. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι σε κάποιες εποχικές δουλειές, σε κάποιες δουλειές που υπάρχει ανάγκη. Δουλεύω λίγο περισσότερο τώρα και κάθομαι κάποιες άλλες ημέρες και δεν δουλεύω", σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για την τηλεργασία και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην τηλεργασία." Θα φέρουμε ρύθμιση και για την τηλεργασία γιατί χρειάζεται μια ουσιαστική παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα διότι η τηλεργασία μπήκε πολύ γρήγορα στη ζωή μας και πρέπει να ρυθμιστεί και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους", τόνισε και πρόσθεσε ότι "φέρνουμε και ένα άλλο μέτρο το οποίο είναι κατεξοχήν υπέρ των εργαζομένων .Ποιο είναι αυτό το μέτρο: Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας η οποία είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων διότι θα καταγράφει αυτόματα και θα περνάνε όλα αυτά στο ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο θα αναβαθμιστεί, ένα σύστημα που έχουμε ηλεκτρονικής καταγραφής διαφόρων πραγμάτων στο υπουργείο για τα εργασιακά"

Θα καταγράφεται το πότε πάει ο εργαζόμενος στην δουλειά του και πότε φεύγει από αυτήν , πρόσθεσε και είπε "Όλα αυτά θα ελέγχονται κεντρικά και δεν θα μπορεί να σε εκμεταλλεύεται οποιοσδήποτε. Νομίζω ότι αυτό είναι από τις πιο φιλεργατικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τελευταία".via Ειδήσεις https://ift.tt/3uMtyES
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.