Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ευρώπη, σε τελική ευθεία το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ευρώπη, σε τελική ευθεία το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο ΕΜΑ αποφάνθηκε προκαταρτικά την Τρίτη ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν σημαντικά τυχόν προβλημάτων, άρα δεν υπάρχει λόγος διακοπής της χορήγησής του - Ανακοινώνεται σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Παρίσι και Ρώμη στρέφονται πλέον ξανά υπέρ της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Έτσι αναμένεται από την Πέμπτη να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τρίτης κατέληξε σε ταύτιση απόψεων στο ότι εφόσον είναι θετική η εισήγηση του ΕΜΑ δεν υπάρχει λόγος να μην αρχίσει εκ νέου ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ο ΕΜΑ αποφάνθηκε προκαταρτικά την Τρίτη ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν σημαντικά τυχόν προβλημάτων, άρα δεν υπάρχει λόγος διακοπής της χορήγησής του. Ταυτόσημη είναι και η άποψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι κ. Ντράγκι και Μακρόν συμφώνησαν με τη γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τερματισμό της αναστολής χορήγησης του εμβολίου που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρά τις μεμονωμένες περιπτώσεις θρομβώσεων που έχουν εντοπιστεί σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο σκεύασμα, χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ότι οι θρομβώσεις οφείλονται στο ίδιο το εμβόλιο.

Η αναστολή εμβολιασμών τόσο στη Γαλλία και την Ιταλία όσο και στη Γερμανία αναμένεται να διαρκέσει έως την Πέμπτη όταν και αναμένεται η οριστική γνωμοδότηση του ΕΜΑ, που προβλέπεται επίσης θετική για συνέχιση των εμβολιασμών όπως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής.

Σε δήλωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας συμφώνησαν ότι οι χώρες τους είναι έτοιμες για ταχεία επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca μόλις έρθει το πράσινο φως απο το Άμστερνταμ, τα γραφεία δηλαδή του ΕΜΑ, την Πέμπτη.

Ο EMA πάντως προειδοποίησε ότι το θέμα με την Astrazeneca και την αναστολή δόσεων, θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια και να κάνει τους ανθρώπους πιο διστακτικούς να τα κάνουν. Μια επιβράδυνση των εμβολιασμών θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα γεγονός που θα φέρει με τη σειρά του προβλήματα στις οικονομίες.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής χορηγήσει τρεις φορές περισσότερες δόσεις από την ΕΕ, ενώ η κακή απόδοση της Ερωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει εντάσεις στο ίδιο το μπλοκ, με ορισμένες κυβερνήσεις να λένε ότι είναι δυσαρεστημένες με τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα εμβόλια.

astrapistopoihtiko

Το θέμα που δημιουργήθηκε με την AstraZeneca, ωστόσο, έφερε στο προσκήνιο και άλλα προβλήματα και οδήγησε σε συναντήσεις των ηγετών.

Η Επιτροπή αναμένεται να δηλώσει σήμερα ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Αναμένεται να δημοσιευθούν επίσης περισσότερες λεπτομέρειες για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν κάνει αρνητικό τεστ είτε έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο λεγόμενο "Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό" θα αναγράφεται το εμβόλιο που έχει κάνει ο εκάστοτε πολίτης και έχει εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως αναφέρεται, θα εναπόκειται στο κάθε κράτος – μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην Ε.Ε. θα είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στην ουσία, οι σημερινές ανακοινώσεις αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που είχε προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη – μέλη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας»

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τότε μέσω της επιστολής του, ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό» και ανέφερε ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) κατέστησε σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα».

Κρτική απο το Σύριζα

Η Αξιωματική αντιπολίτευση τότε είχε επιτεθεί στον Πρωθυπουργό για την πρόταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού κάνοντας μάλιστα λόγο για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων.

Ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας.

Δυο μήνες μετά τελικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, φαίνεται να γίνεται πράξη μέσα από μια δεσμευτική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται αφενός να επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ να κινηθούν με ασφάλεια και αφετέρου να οδηγήσει στη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων των μετακινήσεων και των ταξιδιών στην ένωση.

Σήμερα αποκαλύπτεται το σχέδιο Οδηγίας για το «πράσινο διαβατήριο»

Με μεγάλο ενδιαφέρον, μετά και τις αντιδράσεις για τα εμβόλια της AstraZeneca, που φαίνεται να αφήνουν πίσω οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα το σχέδιο Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μιας πρότασης που κερδίζει συνέχεια έδαφος, ακόμα και ανάμεσα στους Γάλλους, που είχαν εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις στο μέτρο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ανακοινώσει ότι θα είναι έτοιμη σήμερα η νομοθετική πρόταση που θα δείχνει το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.

H νομοθετική πρόταση της Κομισιόν θα αφορά τη δημιουργία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του «ψηφιακού πράσινου πάσου» όπως το ονόμασε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόκειται για μια πρόταση που περιλαμβάνει το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που, όπως είπαμε παραπάνω είχε παρουσιάσει στις 12 Ιανουαρίου, με την επιστολή του προς την κ. Φον Ντερ Λάιεν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας συμπεριλάβει εξ' αρχής αναφορά ότι για να μπορέσει να ταξιδέψει ένας Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί ή να έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού ή να έχει υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων.

mitsotakispistopoihtiko

Να σημειωθεί ότι όσα θα ακουστούν σήμερα από την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν δεν θα αποτελούν σύσταση για εφαρμογή, αλλά πρόταση για κανονισμό, κάτι που σημαίνει ότι το «πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού» θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο κι ένα διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με τα εμβόλια τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι «ο κανόνας θα είναι: μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση. Ωστόσο, για εκείνα που δεν έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ, θα αφήνει η ΕΕ τη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να τα δέχονται για άρση των περιορισμών, αλλά δεν θα είναι μέσα στο πιστοποιητικό».

Προσέθεσε ότι «το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά. Η ΕΕ προβλέπει την αναγνώριση των πιστοποιητικών αυτών των τρίτων χωρών σε επίπεδο ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα δικά μας».

pistopoihtikoisrail

Υπενθυμίζεται βέβαια πως πέρα από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η Ελλάδα έχει ήδη προβεί σε διακρατική «τουριστική» συμφωνία με το Ισραήλ, ενώ σε προχωρημένο επίπεδο είναι οι συζητήσεις και με την Μεγάλη Βρετανία, που βρίσκεται πλέον εκτός ΕΕ, για την διευκόλυνση των ταξιδιωτών.



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/3trmMD6
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη