Μονόδρομος η επίταξη των γιατρών, το πολεμικό κλίμα και το παρασκήνιο

Μονόδρομος η επίταξη των γιατρών, το πολεμικό κλίμα και το παρασκήνιο

Αναπόφευκτη μοιάζει η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για την έκτακτη κάλυψη θέσεων στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς ναυάγησαν οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ του Υπ. Υγείας Β. Κικίλια και των επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων.

Τα τελευταία 24ωρα οι σχέσεις μεταξύ ιδιωτών γιατρών και του Υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια είναι ιδιαιτέρως τεταμένες. Μετά τη σημερινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών φέρεται να ηλεκτρίστηκε περαιτέρω και έντονη δυσαρέσκεια να εκφράζεται εκατέρωθεν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί στους ιδιώτες γιατρούς για να καλύψει τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, ενώ μάχονται με τον κορονοϊό.

Η έκκληση του Υπουργού Υγείας προς τους ιδιώτες ιατρούς, ειδικοτήτων που είναι συναφή στην αντιμετώπιση της COVID στις 10 Μαρτίου συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση για τη αποζημίωση τους με μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β', ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν.

Μηνιαία αμοιβή και αφορολόγητη σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ
Μια εβδομάδα μετά, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε την έκκληση, παρόντος του Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ. Πατούλη. Μόνο που αυτή τη φορά η έκκληση συνοδεύτηκε από μια προειδοποίηση. Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, υπάρχει ανάγκη για τη συνδρομή 200 ιδιωτών ιατρών και κυρίως πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών ιατρών, στα νοσοκομεία της Αττική. Αν δεν βρεθούν θα εισηγηθεί την επίταξη των υπηρεσιών τους στο πρωθυπουργό. Έδωσε, δε, 48 ώρες προθεσμία…

Ωστόσο, μετά το πέρας της προθεσμίας μόλις 54 γιατροί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η χαμηλή ανταπόκριση και τα ερωτήματα και αιτήματα των ιατρών που παρέμειναν, κατά τους ίδιους αναπάντητα επί της ουσίας οδήγησαν στην απόφαση να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση σήμερα το πρωί μεταξύ του κ. Κικίλια και του ΔΣ του ΠΙΣ και των προέδρων των ιατρικών συλλόγων, εξαντλώντας όλα τα ενδεχόμενα κοινής επίλυσης του προβλήματος. Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης του ΔΣ του ΠΙΣ με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της ημέρας.

Η συζήτηση πάντως γίνεται σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να έχουν ληφθεί έως τη Δευτέρα.



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/3cWrnqp
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη