Γ. Σαρακιώτης: Οι πολίτες βιώνουν εμπαιγμό και παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού


Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα από την αγορά οποιασδήποτε πόλης ή να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για να καταλάβει πόσο έξω έπεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση της πανδημίας, λέει στο newsique ο Γιάννης Σαρακιώτης με την επισήμανση ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο.

Σε ό,τι αφορά δε την αποτυχία του σχεδίου στον εμβολιασμό, επισημαίνει ότι στον νομό Φθιώτιδος ορισμένοι πολίτες πρέπει να διανύσουν ακόμη και 100 χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν! Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι περισσότερο από όλους τους κλάδους έχουν πληγεί η εστίαση, ο τουρισμός, οι μικρομεσαίοι, ο πολιτισμός, το λιανεμπόριο και στην πλειοψηφία τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ επικρίνει όσους εκτοξεύουν κατηγορίες υπαινισσόμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη και φθηνή μικροπολιτική.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά 

Κύριε Σαρακιώτη, η πανδημία δεν υποχωρεί παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα πηγαίνει καλά στη διαχείρισή της. Βλέπετε φως στο τούνελ;

Κυρία Κεχαγιά είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι η ελληνική κοινωνία δεν συμμερίζεται τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για επιτυχή διαχείριση. Η γνώμη των πολιτών απέχει πολύ από τους πανηγυρισμούς της ΝΔ και για να το αντιληφθεί κανείς αρκεί να κάνει μια βόλτα στην αγορά μιας οποιασδήποτε πόλης και να συνομιλήσει με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους ή να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο και να ακούσει τις μαρτυρίες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Είμαστε πέντε μήνες σε lockdown, τα κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται και ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει! Οι νεκροί από την πανδημία έχουν ξεπεράσει πλέον τους 7.000, ενώ καθημερινά, τις τελευταίες μέρες, κατά μέσο όρο 50 συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ταλαιπωρώντας τους πολίτες, οι οποίοι για παράδειγμα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Φθιώτιδα, αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων ακόμη και εκτός Νομού (!) προκειμένου να εμβολιαστούν. Όσον αφορά το «φως στο τούνελ», φοβάμαι ότι δυστυχώς θα υπάρξουν ακόμη πολλά «δεκαήμερα» όπως εκείνο, που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης στις 12 Νοεμβρίου όταν ανέφερε από το βήμα της Βουλής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες».

Εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση και τον Απρίλιο, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην αγορά που περιμένει να ανοίξει τουλάχιστον πριν το Πάσχα;

Η κατάσταση είναι αναμφίβολα οδυνηρή για την πραγματική οικονομία, για τους ανθρώπους οι οποίοι άκουσαν πολλές υποσχέσεις προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία και τώρα βιώνουν τον εμπαιγμό και την παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού για τη δίκαιη ενίσχυσή τους και την ομαλή μετάβαση στην «επόμενη ημέρα». Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει ή πρόκειται να βάλουν «λουκέτο», καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. διστάζει να λάβει μέτρα ουσιαστικής και έγκαιρης στήριξής τους πριν την έλευση της θερινής περιόδου. Κυρίως οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης δεν αντέχουν ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι και αυτό θα πρέπει να καταστεί αντιληπτό από την κυβέρνηση, η οποία δείχνει μέχρι στιγμής να είναι επιλεκτικά και προκλητικά ευαίσθητη μόνο έναντι των μεγάλων Μ.Μ.Ε. και 4-5 επιχειρηματικών ομίλων.

«Η κυβέρνηση δείχνει μέχρι στιγμής να είναι επιλεκτικά και προκλητικά ευαίσθητη μόνο έναντι των μεγάλων Μ.Μ.Ε. και 4-5 επιχειρηματικών ομίλων»

Η κυβέρνηση προχθές ανακοίνωσε «νέα μέτρα» για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Όμως, εσείς στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. λέτε ότι είναι «μια από τα ίδια» και δεν ενισχύουν ουσιαστικά…

Για την ανεπάρκεια των νέων μέτρων κα Κεχαγιά δεν μίλησε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι παραγωγικοί φορείς που εκπροσωπούν τον εμπορικό κόσμο. Και ακούμε τους υπουργούς της ΝΔ να πανηγυρίζουν για την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας των μέτρων. Αντί λοιπόν πολύτιμα κεφάλαια να διοχετευθούν στην αγορά που στενάζει λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αυτά κατευθύνθηκαν μέσω των μέτρων της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις που δεν τα είχαν ανάγκη και τα αποταμιεύουν. Λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας δεν δίνει και το σχέδιο που παρουσιάστηκε για την επιδότηση των πάγιων δαπανών, καθώς θα έχει τη μορφή πίστωσης για μελλοντική αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με την εξαγγελθείσα διεύρυνση της περιόδου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών. Και δεν αναρωτιέται κανείς πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Με ίδια κεφάλαια που δεν υπάρχουν πλέον ή με τραπεζικό δανεισμό, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από μια τράπεζα; Αν δεν ενισχυθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, οι συνέπειες της πανδημίας θα μετατραπούν σε βαθιά ύφεση σύντομα.

Ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο;

Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας πλήττεται εξαιτίας του δημιουργούμενου ντόμινο, το οποίο η κυβέρνηση όχι απλά δεν μπορεί και δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει αλλά εν τέλει το επιταχύνει με τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης. Μεταξύ των πληττόμενων κλάδων, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ ειδικά στον τουρισμό, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εν γένει, στον χώρο του πολιτισμού και στην πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Ακούμε τους υπουργούς της ΝΔ να πανηγυρίζουν για την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας των μέτρων»

Η εστίαση θα αντέξει μετά το άνοιγμα;

Όσες επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης καταφέρουν να ανοίξουν μετά τη λήξη του lockdown, θα αντιμετωπίσουν τεράστια θέματα επιβίωσης. Μιλάμε για έναν κλάδο ο οποίος το τελευταίο έτος έχει λειτουργήσει μόλις 5 μήνες και αυτούς με πολλά προβλήματα και περιορισμούς. Ακόμη και τα χρήματα για την αγορά των απαραίτητων προμηθειών για την επαναλειτουργία ενός τέτοιου καταστήματος θα είναι δύσκολο να βρεθούν σε πολλές περιπτώσεις. Το κλειδί βαραίνει μέρα με τη μέρα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι πραγματικός Γολγοθάς για τους επιχειρηματίες. Με τις αναστολές πληρωμών των υποχρεώσεων και τη δανειοδότηση μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν στηρίζεται ο κλάδος. Είναι αδιανόητο να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων από επιχειρήσεις, οι οποίες επί ένα χρόνο και πλέον συσσωρεύουν μόνο χρέη, χωρίς δική τους ευθύνη και χωρίς να τους έχει επιτραπεί να δημιουργήσουν συνθήκες βελτίωσης των προοπτικών της βιωσιμότητάς τους.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για το ιδιωτικό χρέος;

Το μήνυμα που λαμβάνει κανείς συνομιλώντας με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου είναι ένα. Άμεσο κούρεμα μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, χωρίς δηλαδή την παραμικρή ευθύνη των επιχειρηματιών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει σε επίπεδο Ε.Ε. το
κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, όπως άλλωστε πράττει η αντίστοιχη κυβέρνηση της Ιταλίας. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες των μνημονίων, η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προχωρήσει δύο φορές στη διαγραφή ιδιωτικού χρέους. Η μία το 2017 αφορούσε στη διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία σε ανασφάλιστους ασθενείς για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία την περίοδο 2010-2014 και η άλλη το 2019 σχετιζόταν με τον επανυπολογισμό των εισφορών προς ασφαλιστικά ταμεία και το κούρεμα μεγάλων ποσών. Η ΝΔ οφείλει να στηρίξει την πολιτική διαγραφής του λεγόμενου «χρέους της πανδημίας», όπως κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, δυστυχώς όμως βλέπουμε μια άκρως ανεξήγητη και αρνητική στάση από την πλευρά των αρμόδιων υπουργών της.

Είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο;

Η συζήτηση αυτή έχει ήδη ανοίξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από φορείς και κυβερνήσεις αλλά ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του απέχουν προκλητικά. Ας σταματήσουν απλά να παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και ας διεκδικήσουν, ας προτείνουν, ας βγάλουν την Ελλάδα από το διπλωματικό περιθώριο στο οποίο οι ίδιοι την έχουν βάλει εδώ και 1,5 χρόνο. Η χώρα μας είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., μέρος των εξελίξεων και πυλώνας της αναπτυξιακής προοπτικής της Ευρωζώνης. Δεν είναι ούτε παρακολούθημα ούτε παθητικός δέκτης των λαμβανομένων αποφάσεων.

«Είναι αδιανόητο να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων από επιχειρήσεις, οι οποίες επί ένα χρόνο και πλέον συσσωρεύουν μόνο χρέη, χωρίς δική τους ευθύνη»

Η κοινωνία είναι οργισμένη πλέον και αντιδρά και στην αστυνομική αυθαιρεσία. Σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή;

Κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τη συνεχιζόμενη αστυνομική αυθαιρεσία, ούτε από τη «συγγνώμη» του, την οποία εκστόμισε γελώντας και εμπαίζοντας το δημοκρατικό συναίσθημα των πολιτών. Τα πρόσφατα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας από πλευράς στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστούν ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δυστυχώς, όμως, η ανησυχία φαίνεται ότι περιορίζεται αποκλειστικά μεταξύ των δημοκρατικών πολιτών. Με την πολιτική της, η κυβέρνηση δείχνει να υποτιμά το φαινόμενο της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία μάλιστα προκλητικά τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη διαρκώς παραβιάζουν.

Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. εσκεμμένα υπαινίσσεται ότι το κόμμα σας έχει σχέσεις με την τρομοκρατία;

Η χρονική συγκυρία και ο συντεταγμένος τρόπος με τον οποίο εκτοξεύονται οι κατηγορίες αυτές από στελέχη της Ν.Δ. δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα, που η πολιτική της έχει δημιουργήσει, προβαίνοντας σε ανεύθυνη και φθηνή μικροπολιτική, την οποία ο δημοκρατικός κόσμος έχει να αντικρύσει από το τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν ο τότε Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το ελεγχόμενο από τον ίδιο μιντιακό σύστημα κατονόμαζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον «ηγέτη της 17Ν»! Σε σχέση με εκείνα τα χρόνια έχουν αλλάξει μόνο τα ονόματα, η πρακτική της λασπολογίας παραμένει όμως η ίδια. Πρόεδρος της Ν.Δ. είναι πλέον ο υιός Μητσοτάκης και ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δέχεται τη χυδαία αυτή επίθεση. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα ο σκεπτόμενος κόσμος θα δώσει την απάντηση στους εμπνευστές αυτού του άθλιου σκηνικού.

Η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα, που η ίδια δημιούργησε, προβαίνοντας σε ανεύθυνη και φθηνή μικροπολιτική

Θεωρείτε ότι ο χρόνος μετράει ανάποδα για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κι αν ναι, εσείς στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. είστε έτοιμοι να διεκδικήσετε την επιστροφή σας στην εξουσία;

Χωρίς αμφιβολία, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας αλλά και τον πολλαπλασιασμό των συνεπειών της στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της κρίσης, καταθέσαμε ένα πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, επικαιροποιώντας το εν συνεχεία, το οποίο έσπευσε να χλευάσει τότε η κυβέρνηση αναφερόμενη σε «λεφτόδεντρα» αλλά αργότερα το υιοθέτησε εμμέσως και δυστυχώς εν μέρει, συρόμενη πίσω από την πρωτοβουλία των Περιφερειών στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως κυβέρνηση, κράτησε τη χώρα όρθια σε πολύ δυσκολότερες δημοσιονομικά συνθήκες, όπως αυτές του 2015, οδηγώντας τη εκτός μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, ρυθμίζοντας το χρέος της και παραδίδοντας ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 2,8%. Συνεπώς, έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την ικανότητα και το σχέδιο να αντιστρέψουμε τη ζοφερή τρέχουσα κατάσταση.

Ο Γιάννης Σαρακιώτης είναι βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία – Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων

newsique.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη