Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις της Κοτανίδου για τις «λάθος αποφάσεις»

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Οι αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις της Κοτανίδου για τις «λάθος αποφάσεις»

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθύντρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο « Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου, πριν από λίγα 24ωρα για τα λάθη καιτην κούραση της Επιτροπής των ειδικών, δεν προκάλεσαν μόνο αίσθηση αλλά και αντιδράσεις από τους άλλους επιστήμονες. Τι τόνισαν οι συναδελφοί της και τι απάντησε η ίδια μετά τη δήλωση για το «λάθος βηματισμό της Επιτροπής».

Η ίδια, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (12.03.2021) θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της ενώ τόνισε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλωσεις τις κατά την συζητήση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών για την παρουσίαση της πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή», η επικεφαλής της ιατρικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Έτσι, η  Αναστασία Κοτανίδου πήρε πρώτη το λόγο όταν ξεκίνησε η συζήτηση σχετικά με τις περιοχές που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» και την εισήγηση για παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown θέλησε να εξηγήσει στους συναδέλφους της τα όσα είπε.

«Παρερμηνεύτηκαν τα λόγια μου» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αναστασία Κοτανίδου, με τους άλλους επιστήμονες να θεωρούν το ζήτημα λήξαν.

Τι είχε πει η Αναστασία Κοτανίδου

«Η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι» είπε χαρακτηριστικά η Αναστασία Κοτανίδου.

Και πρόσθεσε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Οι αντιδράσεις

Άλλοι δικαιολόγησαν τα όσα είπε η Αναστασία Κοτανίδου, άλλοι τόνισαν πως αν κάτι δεν δουλεύει, το αλλάζεις. Σε κάθε περίπτωση, τα λόγια της προκάλεσαν αντιδράσεις και γι' αυτό άλλωστε εκείνη θέλησε να ξεκαθαρίσει τη θέση τους κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής.

«Η κ. Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση».

Τις δηλώσεις της κ. Κοτανίδου κλήθηκε να σχολιάσει, το πρωί της Παρασκευής (12/3) στο MEGA, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής. «Η κυρία για την οποία με ρωτάτε είναι εντατικολόγος, δέχεται πολύ φόρτο δουλειάς, έχει τρομακτική ευθύνη, και είναι επόμενο να είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να κουράζεται περισσότερο από άλλους ανθρώπους και να βλέπει τα πράγματα λιγάκι διαφορετικά», είπε.

«Είμαστε 13-14 μήνες στην επιτροπή, μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουμε, προβληματιζόμαστε, αγωνιζόμαστε να είμαστε σωστοί με τη συνείδησή μας. Οι αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, βασίζονται στις γνώσεις του καθενός, και που θα μεταφερθούν στην πολιτική ηγεσία, είναι κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Αν μια επιτροπή θέλει να είναι σωστή, δεν μπορεί να έχει πάντα ομοφωνία» πρόσθεσε.

«Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι να κριτικάρει όσα έκανε και τι ανταπόκριση είχαν αυτά. Και αν χρειάζεται να αλλάξει τα σχέδιά του. Πράγμα που κάναμε πολύ συχνά» κατέληξε για το θέμα αναγνωρίζοντας ως λάθος της επιτροπής τη σύσταση για χρήση μάσκας τον περασμένο Μάιο και όχι την οδηγία για υποχρεωτική χρήση της.

Γκάγκα: Αν δε δουλεύει καλά η Επιτροπή ή τη διορθώνεις ή παραιτείσαι

Τη διαφωνία της με τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που παρατηρούνται στην Επιτροπή από την κ. Κοτανίδου, εξέφρασε η διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (12/3), ανέφερε ότι ναι μεν συμφωνεί με την κ. Κοτανίδου ότι δεν πρέπει να βγαίνει ο καθένας και να λέει την άποψή του, ωστόσο «αν η Επιτροπή δε δουλεύει καλά, πριν βγει κάποιος να το πει στον κόσμο, πρέπει να το διορθώσει μέσα στην Επιτροπή. Αν κάτι δεν είναι καλό ή το διορθώνεις ή παραιτείσαι».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (12/3), ανέφερε ότι ναι μεν συμφωνεί με την κ. Κοτανίδου ότι δεν πρέπει να βγαίνει ο καθένας και να λέει την άποψή του, ωστόσο «αν η Επιτροπή δε δουλεύει καλά, πριν βγει κάποιος να το πει στον κόσμο, πρέπει να το διορθώσει μέσα στην Επιτροπή. Αν κάτι δεν είναι καλό ή το διορθώνεις ή παραιτείσαι».

Δερμιτζάκης: Να βγει ξανά μπροστά ο Τσιόδρας

Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (12/3), σημείωσε ότι μια πολυμελής επιτροπή που αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου. «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς.

Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30».via Ειδήσεις https://ift.tt/3co1r6x
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.