«Πράσινο φως» από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

«Πράσινο φως» από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ

Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, επιτρέπει με απόφαση του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης. Η απόφαση από την πλευρά του ESM ήταν απαραίτητη, καθώς ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός με βάση τους όρους της διάσωσης πρέπει και εκείνος να εκγρίνει το Ελληνικό αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή, καθώς σε αντίθετη περίπτωση διατηρεί το το δικαίωμα να ζητήσει την αποπληρωμή ανάλογου ποσοστού των δανείων που έχει δώσει στη χώρα μας.

Η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει μια δεύτερη πρόωρη δανείων του ΔΝΤ, σημειώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ελλάδας, εξαιτίας της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους. Θα ενισχύσει επίσης, την εμπιστοσύνη της αγοράς, καθώς ακολουθεί ανάλογα βήματα που έγιναν παλαιότερα από την Πορτογαλία και την Κύπρο. Ο ESM/EFSF είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην προσπάθεια να εφαρμοστούν πολιτικές που διευρύνουν την ανάπτυξη και στηρίζουν την βιωσιμότητα του χρέους, συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει ποσό 3,3 δισ. ευρώ (περί το 65% του συνόλου των δανείων που υπολείπονται). Είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2019. Αν δεν δίνονταν η σημερινή άδεια «εξαίρεσης», με βάση τα συμφωνηθέντα η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει πρόωρα 104,5 δισ. προς τον EFSF/ESM.

Η Ελλάδα είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα στις αρχές Φεβρουαρίου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, ζητώντας τη συγκατάθεσή του ώστε να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα θέλει να εξοφλήσει χρέος αξίας περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκρεμή δάνεια, που οφείλονται έως το 2024.
Η κίνηση επιτρέπει στην Αθήνα να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, διότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υψηλότερο τόκο από όσα θα πληρώσει η Ελλάδα τώρα στην αγορά και το αίτημα αφορά δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022.

Η Αθήνα πραγματοποίησε πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, προκειμένου να βελτιώσει τη διαχείριση του χρέους, ενώ ταυτόχρονα στόχος είναι να διατηρηθεί χωρίς προβλήματα το «μαξιλάρι» ρευστότηας κοντά στα 30 δισ ευρώ, που είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που ωριμάζει στην επόμενη διετία.

 



via Ειδήσεις https://ift.tt/3kHxPoD
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη