Τσαβούσογλου: H Toυρκία κάνει «άνοιγμα» στην Αίγυπτο για πιθανή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ

Τσαβούσογλου: H Toυρκία κάνει «άνοιγμα» στην Αίγυπτο για πιθανή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με τις επαφές μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, αποκαλύπτοντας ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων τους βρίσκεται σε ένα επίπεδο που επιτρέπει τη διεξαγωγή συζητήσεων για πιθανή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Γεωργιανό ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου έκανε «άνοιγμα» στην Αίγυπτο, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με στόχο μια συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Sigma Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως: «Με βάση την πορεία των σχέσεών μας, θα μπορούσαμε μετά από διαπραγματεύσεις να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο περί θαλάσσιων ζωνών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του Davit Zalkaliani.

Τι είπε για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε επίσης ότι όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, ανατολικά του 28ου παράλληλου, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στον ΟΗΕ.

«Κι αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της, χωρίς να υπεισέρχεται στη δική μας υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά.

Ως δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αξιολογώντας παράλληλα το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «επεκτείνοντας το πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα συμβάλει στις σχέσεις μας με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Με πληροφορίες από: Sigmalive 



via Ειδήσεις https://ift.tt/3rfcIwl
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη