Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για συναυλίες και θεάματα μέσω live-streaming

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για συναυλίες και θεάματα μέσω live-streaming

Θεατρικές συναυλίες και παραστάσεις υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για όσο διαρκεί η πανδημία.

Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο 2053/2021 της ΑΑΔΕ ορίζονται τα ακόλουθα σχετικά με το συντελεστή ΦΠΑ για εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών που παρέχονται μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming) από 3.11.2020 και για όσο διαρκεί η αναστολή προσέλευσης κοινού σε ζωντανά θεάματα και ακροάματα.

Με την παρ. 1 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (κύρωση με τον ν. 2859/2000) ο συντελεστής ΦΠΑ ορίζεται σε 24% στη φορολογητέα αξία. Κατ' εξαίρεση, ο συντελεστής του φόρου για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ, «Αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή», του εν λόγω Κώδικα ορίζεται σε 13%. Επιπλέον, για αγαθά ή υπηρεσίες για τα οποία υπάρχει ειδική πρόβλεψη στο εν λόγω Παράρτημα ο συντελεστής ορίζεται σε 6%.

Με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του Μέρους Β. «Υπηρεσίες» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ ορίζεται ότι ο συντελεστής του φόρου για τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, ήτοι το δικαίωμα εισόδου, ορίζεται σε 6%.

Με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ, με το οποίο ενσωματώνεται η παρ. 2 του άρθρου 98 της Οδηγίας ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ), «Ο συντελεστής Φ. Π. Α. που ορίζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Παραρτήματος III δεν εφαρμόζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της παρ. 13 του άρθρου 14 ».

Με την παρ. 1 του άρθρου 7 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) με αριθμό 282/2011 του Συμβουλίου, «Οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες αναφέρονται στην Οδηγία 2006/112/ΕΚ, περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου ή ενός ηλεκτρονικού δικτύου, και των οποίων η παροχή λόγω της φύσης τους είναι ουσιαστικά αυτοματοποιημένη και απαιτεί ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, είναι δε αδύνατο να εξασφαλιστεί χωρίς μέσα πληροφορικής.».

Με την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/2.11.2020, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» αναστέλλεται από 3.11.2020, μεταξύ άλλων, η λειτουργία δραστηριοτήτων «Τέχνες του θεάματος (ΚΑΔ 90.01)» και «Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (ΚΑΔ 90.04)» σε περιοχές που κατατάσσονται στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου (μεταξύ αυτών σε Αττική και Θεσσαλονίκη).

Ακολούθως, με την κοινή υπουργική απόφαση με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342/6-11-2020 για τις δραστηριότητες «Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες», εφαρμόζεται για όλη την επικράτεια με ισχύ από 7.11.2020 το μέτρο της αναστολής προσέλευσης κοινού, με δυνατότητα διεξαγωγής αποκλειστικά προς τον σκοπό αναμετάδοσης (βιντεοσκόπησης/live-streaming) (στοιχ. 13, πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 σε συνδυασμό με την παρ. 3 της αμέσως ως άνω απόφασης).

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες για το κοινό είναι δυνατή μόνον σε περίπτωση ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming) ή βιντεοσκόπησης. Περαιτέρω, στην περίπτωση της ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming), και σε αντίθεση με τη βιντεοσκόπηση στην οποία εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, 24%, η πρόσβαση στις ως άνω εκδηλώσεις από τον λήπτη γίνεται σε πραγματικό χρόνο (ζωντανά), χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης σε χρόνο της επιλογής του, γεγονός που προσιδιάζει στη φυσική πρόσβαση στην εκδήλωση.

Συνεπώς από τις 3.11.2020, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της αναφερθείσας κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.69863/2.11.2020, και για όσο διάστημα διαρκεί το μέτρο της αναστολής προσέλευσης κοινού σε ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λόγω της νόσου COVID-19, τα εισιτήρια για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live-streaming) υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3bw7B5w
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη