Παγώνη: Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους - «Στο σκοτάδι οι φαρμακοποιοί για τα self tests»

Παγώνη: Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους - «Στο σκοτάδι οι φαρμακοποιοί για τα self tests»

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο Mega για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει όλο το νοσοκομείο για περιστατικά κορονοϊού αλλά μόνο μία κλινική του μετατράπηκε σε covid. Ασφυκτική η κατάσταση στον «Ευαγγελισμό», οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα self tests.

«Το "Γεννηματάς" δεν θα το κάνουμε όλο covid. Άλλη μία παθολογική κλινική έγινε covid μέσα σε περίπου 2 ημέρες και γέμισε. Αυτή τη στιγμή το "Γεννηματάς" έχει 210 κρεβάτια covid. Μετακινήσαμε 87 ασθενείς non covid σε ιδιωτικά και άλλα νοσοκομεία, και μετά κάναμε τις τεχνικές αλλαγές στην κλινική. Οι ηλικίες είναι κυρίως από 25 έως 45 ετών.

Το περνούν πιο ήπια, αλλά διασωληνώσαμε και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Στις απλές κλίνες covid νοσηλεύεται πολύς κόσμος ακόμα, έτσι οι διασωληνωμένοι φαίνεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται», τόνισε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

«Να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους»

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», ανέφερε η κα Παγώνη.

«Οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου, πιο μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί.

Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα».

«Το ότι άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ασφυκτική είναι η πίεση που έχει δημιουργηθεί από τα κρούσματα που συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά. Στην εφημερία της Πέμπτης, έγιναν 38 εισαγωγές covid, ενώ στο Αττικό δύο άτομα έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ.

«Είχαμε και έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Ζητάμε να ανοίξουν οι ΜΕΘ και των ιδιωτικών κλινικών. Η απάντηση ήταν ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν βάλει δικούς τους ασθενείς non covid στις ΜΕΘ αυτές», ανέφερε η κ. Παγώνη.

«Καμία ενημέρωση των φαρμακοποιών για τα self tests»

Ο Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος που εκπροσωπεί 5.700 φαρμακεία στην Ελλάδα, αναφορικά με το θέμα των self tests τόνισε:

«Είμαστε δομή που εξυπηρετούμε περίπου το 50% της αγοράς. Μέχρι σήμερα δεν μας έχουν καλέσει πουθενά για να πούμε τη γνώμη μας για τα self tests, και ακούμε από την τηλεόραση. Μιλάμε για τουλάχιστον 30 εκατ. τεστ αυτοδιάγνωσης τον μήνα, αν έχω καταλάβει καλά. Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση.

Ελπίζω όταν εξαγγέλθηκε αυτό να είχαν εξασφαλίσει ότι υπάρχει η ποσότητα και να διατίθενται κανονικά. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος, όμως βλέπουμε προχειρότητα και βιασύνη», είπε ο κ. Μπελώνης.

«Κάθε βδομάδα από τις φαρμακαποθήκες μοιράζουμε 7 εκατ. συσκευασίες. Αν μιλάμε για 30 εκατ. σημαίνει 7,5 εκατ. κουτιά σε εβδομαδιαία βάση. Θα πρέπει να ετοιμαστούμε, χρειαζόμαστε χώρους, να ξέρουμε πόσα θα είναι τα τεμάχια, πώς θα τα μοιράσουμε σε φαρμακεία και πόσα σε κάθε φαρμακείο. Πρέπει να υπάρχει έτοιμο στοκ για να υπάρχει συνεχής ροή.

Στη χώρα μας δεν έχουμε κουλτούρα των self tests. Δεν ξέρουμε αν θα έρθει το ρινικό τεστ ή με το σίελο. Χρειάζεται κάποια ώρα για να βγάλουν αποτέλεσμα αυτά. Χρειάζεται εκπαίδευση και πρέπει και τα ΜΜΕ με τη βοήθεια ειδικών να δώσουν οδηγίες. Πάλι σε εμάς θα καταλήξει ο κόσμος με ερωτήματα και απορίες», σημείωσε σχετικά με τους προβληματισμούς του κλάδου πάνω στο θέμα.

«Επειδή είμαστε σε πόλεμο όλα είναι δύσκολα. Ας μην απογοητεύουμε τον κόσμο. Ο κόσμος μετράει το ζάχαρό του μόνος του που χρειάζεται να τρυπηθεί. Θα ενημερωθούν όλοι και σιγά – σιγά θα μπούμε και σε αυτό το πνεύμα», σημείωσε η Ματίνα Παγώνη.



via Ειδήσεις https://ift.tt/31yzlkh
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη