Εshop που «εξαφανίζονται» και κλεμμένοι κωδικοί e-banking: Επίσημα στοιχεία δόθηκαν στη Βουλή

Εshop που «εξαφανίζονται» και κλεμμένοι κωδικοί e-banking: Επίσημα στοιχεία δόθηκαν στη Βουλή

Την αλματώδη αύξηση των υποθέσεων που καταλήγουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την περίοδο της πανδημίας, επεσήμανε ο Συνήγορος του Καταλανωτή Λευτέρης Ζαγορίτης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί η Αρχή στα αιτήματα των πολιτών, όταν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση του προσωπικού.

«Φοβάμαι τι θα συμβεί μετά από ένα χρόνο όταν θα ανοίξουν οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες περάσουν σε εταιρείες διαχείρισης δανείων, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συμβεί όταν έρθει η ώρα να πάρουν το σπίτι ή την επιχείρηση κάποιου για να το βγάλουν σε πλειστηριασμό και μάλιστα με τρόπο μαζικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Ζαγορίτης, ζητώντας υπαλλήλους για την υπηρεσία του «γιατί αλλιώς δεν βγαίνει η δουλειά».

Μίλησε για αύξηση κατά 15,7% των υποθέσεων που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο την περίοδο της καραντίνας, με ανάπτυξη παραβατικότητας, που οφείλεται στη λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων «e- shop», οι οποίες εισέπραξαν τα χρήματα από τους πελάτες, αλλά δεν παρέδωσαν ποτέ τα προϊόντα και μετά εξαφανίστηκαν.

« αύξηση της παραβατικότητας στο ηλεκτρονικό εμπόριο εκτινάχθηκε από 814 υποθέσεις το 2015, στις 3500 το 2021» είπε ο κ Ζαγορίτης, σημειώνοντας ότι 1 στις 4 αφορούσε διαδικτυακές αγορές.

Εξήγησε δε ότι λόγω της αυξητικής τάσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αυξήθηκε και η χρήση των ηλεκτρονικών τραπεζικών αλλαγών, ωστόσο οι τράπεζες, παρά τις επισημάνσεις της Αρχής, δεν μείωσαν τις προμήθειες για τις διατραπεζικές συναλλαγές. Απηύθυνε δε έκκληση στους καταναλωτές να μην εισάγουν κωδικούς e-banking σε ιστοσελίδες αμφιβόλου προελεύσεως.

Για τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας τόνισε ότι το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι ακόμη ακριβο, παρά τις υποσχέσεις και τα πακέτα που παρέχονται, καλώντας την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να προβεί ακόμη και σήμερα σε εισήγηση για ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο και τον αρμόδιο υπουργό να υπογράψει την σχετική απόφαση για να μην βρίσκουν ευκαιρία οι εταιρείες να κωλυσιεργούν.

Ο κ. Ζαγορίτης άφησε επιπλέον αιχμές για την ΕΕΤΤ, γιατί δεν προχώρησε άμεσα στην αλλαγή του Κώδικα Δεοντολογίας αναφορικά με τις εταιρείες που διαχειρίζονταν τα πενταψήφια νούμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβάτες. «Αναγκάστηκαν και άλλαξαν την νομοθεσία και λύθηκε το πρόβλημα και έκλεισαν οι εταιρείες που έβγαζαν λεφτά σε ένα δωματιάκι κάνοντας παιχνίδια ηλεκτρονικά» είπε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε να αναλάβουν την ευθύνη και οι εταιρείες πάροχοι που έπαιρναν ποσοστά, επειδή παραβιάστηκε ο νόμος.

Για τον όγκο των υποθέσεων που έχει να διαχειριστεί ο Συνήγορος του Καταλανωτή, ο κ Ζαγορίτης είπε ότι μόνο μέσα στον Φεβρουάριου έχει υποβληθεί έρευνα για 1262 υποθέσεις, παρότι το προσωπικό της Αρχής από 28 υπαλλήλους έχει μειωθεί σε 25 και ευχήθηκε το επόμενο τρίμηνο να εγκριθεί προσωπικό, όπως δικηγόροι και οικονομολόγοι για να βοηθηθούν οι καταναλωτές.



via Όλες οι Ειδήσεις σήμερα https://ift.tt/38VSDEd
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη