Ποιοι κερδίζουν από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022

Ποιοι κερδίζουν από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022

Μειωμένος φόρος για τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους, θα προκύψει μετά την υλοποίηση της απόφασης να παραμείνει «παγωμένη» η εισφορά αλληλεγγύης και το 2022 σε μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρηματίες και όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα και γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα δουν ως αποτέλεσμα της «παγωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης αυξήσεις στο μισθό τους οι οποίες ξεκινούν από τα 8 ευρώ τον μήνα.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φτάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Για παράδειγμα, για ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος είναι 66 ευρώ, για 20.000 ευρώ το κέρδος είναι 176 ευρώ, για 27.000 ευρώ το κέρδος είναι 526 ευρώ, για 30.000 ευρώ το κέρδος είναι 676 ευρώ, για 35.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα το όφελος είναι 1.001 ευρώ, για 40.000 ευρώ το όφελος είναι 1.326 ευρώ, για 45.000 ευρώ το κέρδος είναι 1.701 ευρώ και τέλος για 55.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα το κέρδος είναι 2.451 ευρώ.

Μείωση εισφορών

Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις αποδοχών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα φέρνει η μείωση 3% συνολικά των εισφορών σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε αθροιστικό όφελος εργαζόμενου – εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, για τους εργοδότες, το κέρδος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και ξεπερνά τα 35 ευρώ, εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται

Η κατάργηση για την εισφορά αλληλεγγύης δεν θα ισχύει αν το εισόδημα του φορολογούμενου έχει προσδιοριστεί, με βάση τα τεκμήρια, σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος τόσο κατά το έτος για το οποίο προβλέπεται η μη επιβολή της εισφοράς όσο και για ένα τουλάχιστον από τα δύο προηγούμενα έτη.

Μια μερίδα υπαλλήλων με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, που θα δουν τα οφέλη από την κατάργηση την επόμενη χρονιά.

Πρόκειται για όσους αμείβονται με «μπλοκάκια» από τα οποία εκδίδουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα για το αν θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης (όπως ισχύει σήμερα) οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Σήμερα, η παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνεχίζεται να διενεργείται στις κάθε είδους συντάξεις, από όποιον φορέα και αν καταβάλλονται.

Διευκρινίζεται επιπλέον, ότι το ασφάλισμα που καταβάλλεται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων, είτε καταβάλλεται εφάπαξ είτε με τη μορφή περιοδικής παροχής, αποτελεί εισόδημα από σύνταξη και όχι από μισθωτή εργασία και ως εκ τούτου μέχρι σήμερα δεν απαλλάσσεται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3uxqOKO
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη