Βασιλακόπουλος: «Εμβολιαστείτε άφοβα με AstraZeneca»

ΑΠΕ - ΜΠΕ, αρχείου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μεταξύ άλλων, μίλησε για τα εμβόλια της Astra Zeneca και τόνισε ότι ο κόσμος μπορεί να εμβολιαστεί άφοβα, ενώ και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για το εμβόλιο της Astrazeneca και τη θρόμβωση.

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως ο κόσμος μπορεί να πάει να εμβολιαστεί άφοβα και εξήγησε πως οι σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβόλιο μπορεί να συμβούν και από τον κορονοϊό, αλλά ακόμα και από τις αντιπηκτικές ενέσεις που κάνουν στα νοσοκομεία ως θεραπεία.

«Αν έχω κορονοϊό, έχω 5-30% πιθανότητα να πάθω θρόμβωση από την ίδια τη νόσο. Οι ασθενείς στο νοσοκομείο συνήθως παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για να μην κάνουν θρομβώσεις. Οι ενέσεις από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σπάνιο σύνδρομο που έχει περιγραφεί στην AstraZeneca», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» δύο μελέτες που συνδυάζουν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.

Θεοδωρίδου: Ένα επεισόδιο διερευνάται ως συσχέτιση με τον εμβολιασμό με AstraZeneca στην Ελλάδα

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας μίλησε για το εμβόλιο της Astrazeneca και τη θρόμβωση, τονίζοντας πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα.

Η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, μίλησε για το εμβόλιο της Astrazeneca και την θρόμβωση, μια υπόθεση που απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον κόσμο.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης. Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο.

Παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά», συνέχισε. Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ουρές στα φαρμακεία για αλλαγή του εμβολίου της Astrazeneca, έκτακτη ανακοίνωση φαρμακοποιών

H πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID-19 δεν δίνει τη δυνατότητα αλλαγής εμβολίου, διευκρινίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και καλεί τους πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι όλοι και περισσότεροι προσέρχονται για να αλλάξουν το ραντεβού που έχουν κλείσει με εμβόλιο της Astrazeneca.

«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID -19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.



via Ειδήσεις https://ift.tt/3rSRtzI
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη