Ο κορωνοΐός εξαφάνισε τις ψείρες

Ο κορωνοΐός εξαφάνισε τις ψείρες

Πτώση μέχρι 50% κατέγραψαν φέτος τα περιστατικά παιδιών με ψείρες, λόγω κορωνοΐού, σύμφωνα με τη διευθύντρια της πρώτης κλινικής αντιφθειρικής θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, Μάιρα Χλιάρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM»

Είναι κοινωνικές όπως και ο άνθρωπος και θέλουν την επαφή, αλλά το κλείσιμο των σχολείων, το «πάγωμα» των αθλητικών δραστηριοτήτων και οι μειωμένες επαφές των παιδιών, λόγω κορωνοϊού, σχεδόν …εξαφάνισαν τις ψείρες.

Όπως λένε οι ειδικοί, η διασπορά της ψείρας φέτος ήταν στα χαμηλότερα ποσοστά της και τα παιδικά κεφάλια ξαλάφρωσαν! «Οι ψείρες είναι κοινωνικές, όπως και το ανθρώπινο είδος, και θέλουν την επαφή. Ωστόσο, η πτώση στα περιστατικά που αντιμετωπίσαμε φέτος έφτασε σε ποσοστό μέχρι και 50%», εξήγησε η κυρία Χλιάρα. 

«Για τα παιδικά κεφαλάκια, οι συνθήκες (λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού) δεν ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοση της ψείρας. Όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, δεν υπάρχει ψείρα καθώς μεταφέρονται περπατώντας από κεφάλι σε κεφάλι. Όπου, λοιπόν, τα παιδιά δεν έρχονται κοντά το ένα με το άλλο δεν μεταφέρονται και οι ψείρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Χλιάρα, η οποία έχει πολλά χρόνια εμπειρίας στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών σε πολυεθνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της κλινικής, το μοναχικό θρανίο, ο περιορισμός των επαφών ακόμη και στο διάλειμμα και οι ελάχιστες βόλτες σε πάρκα και παιδικές χαρές, είχαν ως αποτέλεσμα να είναι λιγότερα τα κρούσματα με ψείρες και τα ραντεβού για άμεση επέμβαση και αποψείρωση ήταν μετρημένα στην επιχείρηση, της οποίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή την περίοδο αυτή, ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες η δουλειά θα είχε «χτυπήσει» κόκκινο τη δεδομένη περίοδο.

«Από τον Μάρτιο μέχρι και τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που η ψείρα έχει τη μεγαλύτερη δράση της και η διασπορά κανονικά θα ήταν μεγάλη γιατί τα παιδιά είναι κοινωνικά, αγκαλιάζονται, παίζουν και πολύ περισσότερο την άνοιξη που είναι καλός ο καιρός. Η κορύφωση για τις ψείρες γίνεται στις κατασκηνώσεις, όπου το παιχνίδι και οι αγκαλιές δίνουν και παίρνουν αλλά και τα παιδιά κοιμούνται στον ίδιο χώρο. Μην ξεχνάμε πως οι ψείρες δεν πετούν, αλλά περπατούν, οπότε η κοντινή επαφή είναι ο νούμερο ένα σύμμαχος τους» εξηγεί η ειδικός.

 Κλινική για ψείρες στη Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί στην κλινική που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια έχουν εκπαιδευτεί στο Μαϊάμι σ' ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόντωσης και είναι πιστοποιημένοι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Shepherd ώστε να εξετάζουν strand by strand (τρίχα τρίχα) τα μαλλιά, αφαιρώντας κόνιδες και ψείρες.

«Για να καθαρίσει ο ξενιστής από την ψείρα καλούμαστε να καθαρίσουμε σε διάρκεια 1-1,5 ώρας τρίχα τρίχα! Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θα ξανακολλήσει ψείρες το παιδί, γιατί έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς οργανισμούς που χτυπούν και τους ενήλικες με τη διάφορα πως φέτος οι γιαγιάδες και μαμάδες που μέχρι πέρυσι έσπευδαν στην κλινική για να απαλλαγούν από το ενοχλητικούς επισκέπτες φέτος δεν είχαν από πού να κολλήσουν οπότε τη… γλίτωσαν και αυτές.»

 via Ειδήσεις https://ift.tt/2PQzo87
RSS Feed

Manage


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.