Λαμία ''εναντίον'' Λουτράκι: Oι δήμαρχοι Ευθύμιος Καραΐσκος και Γιώργος Γκιώνης μιλούν για το Ράλλυ Ακρόπολις


Καθώς Λαμία και Λουτράκι έχουν υποβάλλει προτάσεις για να αποτελέσουν το επίκεντρο του επερχόμενου Ράλλυ Ακρόπολις, οι Δήμαρχοι των δύο πόλεων, Ευθύμιος Καραΐσκος και Γιώργος Γκιώνης, μας μίλησαν για τις ενέργειες διοργάνωσης του αγώνα στην περιοχή τους.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιστροφή του Ράλλυ Ακρόπολις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, το μεγάλο ερώτημα αφορά στην πόλη που θα αποτελέσει το επίκεντρο του αγώνα, με τη Λαμία Φθιώτιδας και το Λουτράκι Κορινθίας να έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους.

Με αυτή την αφορμή, επικοινωνήσαμε με τους Δημάρχους των δύο πόλεων, οι οποίοι με ευγένεια δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, αναφορικά με την προετοιμασία, αλλά και τα “δυνατά σημεία” της εκάστοτε υποψηφιότητας.

Διαβάστε όσα δήλωσαν ο Δήμαρχος Λαμιέων, Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, πώς αισθάνεστε για την επιστροφή του Εθνικού μας αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ;

Ευθύμιος Καραΐσκος: Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξέλιξη αυτή. Η επιστροφή του Εθνικού μας αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχει μεγάλη σημασία γιατί επαναπροσδιορίζει μετά από πολλά χρόνια τη θέση της χώρας μας στα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα. Παράλληλα δε, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη σε θεματικούς τομείς της οικονομίας αλλά και αισιοδοξία στους πολίτες της χώρας που έχουν κουραστεί, από τα συνεχή καταθλιπτικά νέα, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα της πανδημικής κρίσης COVID-19.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα ο Δήμος Λαμιέων, διεκδικούν να αποτελέσουν το επίκεντρο του αγώνα, έχοντας καταθέσει σχετική πρόταση. Πόσο στενή υπήρξε η μεταξύ σας συνεργασία και πώς θα συμβάλλει η Περιφέρεια στο όλο εγχείρημα, από οικονομικής αλλά και υλικοτεχνικής πλευράς;

Ευθύμιος Καραΐσκος: Η φιλοξενία του Rally Acropolis αποτελεί έναν αναπτυξιακό μοχλό που προσφέρει πολλαπλά στις τοπικές κοινωνίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διαχρονικά, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πολίτες υπήρξαν οι αρωγοί της διοργάνωσης για την επιτυχή πραγματοποίησή της. Στην κατεύθυνση αυτή από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος Λαμιέων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεργάστηκαν αθόρυβα, μεθοδικά και στοχευμένα, προκειμένου να συνταχθεί ταχύτατα μια τεκμηριωμένη πρόταση υποψηφιότητας για την φιλοξενία του αγώνα. Και οι δύο φορείς στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους συμβάλλουν αναλογικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές της FIA για τη φιλοξενία της διοργάνωσης.

Αν και φαντάζει προφανές, αφού αναφερόμαστε σε ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, θα θέλατε να μας εξειδικεύσετε τους τομείς στους οποίους θα ωφεληθούν η Λαμία και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος συνολικά, από την διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις; Πόσο σημαντική είναι η ανάληψη του "χρίσματος" ώστε ο αγώνας να επιστρέψει στην πόλη σας, η οποία έχει μακρά ιστορία ως επίκεντρό του κατά το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν;

Ευθύμιος Καραΐσκος: Είναι πολύ σημαντικό να λάβει το «χρίσμα», όπως αναφέρετε, για τη φιλοξενία της διοργάνωσης η πόλη της Λαμίας. Το Rally Acropolis είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη πόλη ως πυρήνας αναφοράς του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Εξάλλου, οι πρόσφατες οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημικής κρίσης COVID-19 έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις στις τοπικές κοινωνίες, που αναζητούν νέες ευκαιρίες για την ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων. Ο τουρισμός και ιδιαίτερα ο θεματικός αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, επιδρώντας άμεσα σε κατοίκους κι επισκέπτες. Η διεθνής προβολή των περιοχών, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ενδογενή ισχυρά χαρακτηριστικά τους (ιστορικά, φυσικού κάλους, πολιτιστικά κ.ά.) μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την άρση των αρνητικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Επιπρόσθετα, η αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Rally Acropolis, θα ενισχύσει και τη διάχυση πόρων στις τοπικές κοινωνίες και στην περιφερειακή οικονομία εξασφαλίζοντας πολλαπλές ωφέλειες στην πόλη της Λαμίας και στην ευρύτερη περιοχή.

Πέραν του θεσμικού σας ρόλου, είστε δηλωμένος φίλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ιδιαίτερα, του Ράλλυ Ακρόπολις. Πριν από οτιδήποτε άλλο, πώς αισθάνεστε για την επιστροφή του Εθνικού μας αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ;

Γιώργος Γκιώνης: Η επιστροφή του «Ράλλυ των Θεών» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, είναι μια μεγάλη και ανέλπιστη εξέλιξη που μας γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό. Είναι πολύ εντυπωσιακό που καταφέραμε, ύστερα από 8 χρόνια απουσίας, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, να επαναφέρουμε το εμβληματικό αυτό θέαμα στην κορυφή του παγκόσμιου αγώνα.

Σε ποιους τομείς έχετε εστιάσει όσον αφορά στον καταρτισμό του "φακέλου" υποψηφιότητας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Ευθύμιος Καραΐσκος: Οι τομείς που εστιάσαμε είναι η ιστορικότητα του αγώνα, η γεωγραφική θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της πόλης της Λαμίας, η μορφολογία του εδάφους της (ειδικές διαδρομές του αγώνα περίπου 300 χιλ.) και η αποδεδειγμένα τεχνική ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή φιλοξενία της. Επιπρόσθετα, στην πρότερη εμπειρία των εμπλεκομένων (συσσωρευμένη τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό), την τεχνική επάρκεια εξασφάλισης των ελάχιστων προδιαγραφών που τίθενται από τη FIA και στην ύπαρξη - διάθεση των κατάλληλων υποδομών φιλοξενίας της διοργάνωσης.

Ποια θα είναι η συνεισφορά του Δήμου Λαμιέων στη διεξαγωγή του αγώνα, σε οικονομικό ή σε επίπεδο υποδομών;

Ευθύμιος Καραΐσκος: Η συνεισφορά του Δήμου Λαμιέων στην φιλοξενία του αγώνα περιλαμβάνει τη διάθεση πόρων για την αναβάθμιση των παροχών φιλοξενίας του service park, στο χώρο 200 στρεμμάτων, της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, την εγκατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής (πρόσβαση στο διαδίκτυο, διάθεση ηλεκτρικών φορτιστών οχημάτων, σύγχρονες υποδομές, κ.α.). Πρόσθετες παροχές αποτελούν οι παρεμβάσεις βελτίωσης του οδικού δικτύου, που θα χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση στις ειδικές διαδρομές και η κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής για τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων κατά τις μέρες φιλοξενίας της διοργάνωσης.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θεωρείτε πως η Λαμία αξίζει να αποτελέσει επίκεντρο του προσεχούς Ράλλυ Ακρόπολις; Ποια είναι τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει;

Ευθύμιος Καραΐσκος: Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι ακριβώς εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας των ειδικών διαδρομών των βουνών της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και των υφιστάμενων υποδομών (κέντρο τύπου, service park κ.α.), το 2005 το «Rally Acropolis» βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αγώνας της χρονιάς παγκοσμίως. Τα δύο βασικά αυτά στοιχεία αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη διεκδίκηση της φιλοξενίας της διοργάνωσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα βουνά μας με τις φημισμένες διαδρομές τους, αποτελούν το πιο δυνατό και χαρακτηριστικό μας πλεονέκτημα. Η μοναδική μορφολογία του εδάφους παρέχει τη δυνατότητα για υψηλή οδηγική απόλαυση και τεχνική – φυσική ομορφιά, αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα κατά τη σχεδίαση του αγώνα, με ειδικές διαδρομές που χαρακτηρίζονται από την πολυποικιλότητα του τερέν, παράγοντας ο οποίος εξασφαλίζει τον έντονο συναγωνισμό μεταξύ των πληρωμάτων, ανεβάζοντας έτσι τη δημοφιλία του αγώνα, αλλά και το μοναδικό θέαμα στους θεατές.

Σημειώστε επίσης ότι οι σύγχρονοι κανονισμοί απαιτούν η σχεδίαση των ειδικών διαδρομών να λαμβάνει υπόψη τόσο των έλεγχο του αγώνα όσο και τη μείωση των εξόδων γεγονός, που θέτει ως ιδανικό χώρο για Service Park τους χώρους της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Ο χώρος της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, που φιλοξένησε τα προηγούμενα Ράλλυ Ακρόπολις τόσο του WRC αλλά και του ERC (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα), αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Παγκόσμιο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, αφού επανειλημμένα έχει βραβευθεί, στο παρελθόν, για τον ρόλο αυτό, πληροί δε, μοναδικά όλες τις προϋποθέσεις-κανονισμούς: άψογη κυκλοφοριακή δυνατότητα οργάνωσης σε κοντινή και σε σχήμα «Μαργαρίτας» ζεύξη με τις Ειδικές Διαδρομές, πλήρης ασφάλεια, λόγω περίφραξης, με άκρως και εύκολα ελεγχόμενη πρόσβαση, ακόμη και σε περίπτωση ισχύος πρωτοκόλλων covid, κλειστοί, ασφαλείς και διακριτοί χώροι, park ferme – Τεχνικού ελέγχου, ζώνης καυσίμων κλπ.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε ενόψει του Ράλλυ Ακρόπολις, που θα αποτελέσει τον 10 γύρο του WRC στις 9-12 Σεπτεμβρίου;

Ευθύμιος Καραΐσκος: Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημικής κρίσης COVID-19, έχουμε όλοι ανάγκη από όμορφες μνήμες του παρελθόντος, από εικόνες αθλητικού πνεύματος που θα φέρουν αισιοδοξία, χαμόγελα κι έντονες συγκινήσεις. Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό, σύγχρονο restart αξιοποιώντας αποφασιστικά όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, ώστε να τοποθετήσουμε το brand name της πόλης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη θέση που αξίζει και δικαιούται εκκινώντας από τη φιλοξενία του Rally Acropolis.

Το Ράλλυ Ακρόπολις επέστρεψε στην Ελλάδα που ανήκει και είμαστε έτοιμοι να το φιλοξενήσουμε!!!

Το «Ράλλυ Ακρόπολις» είναι μια σταθερή αγαπημένη για όλους εμάς τους θαυμαστές του μηχανοκίνητου αθλητισμού και μια πρόκληση για τους καλύτερους οδηγούς στον κόσμο. Η επαναφορά του Αγώνα στην χώρα μας, εντάσσει το Ράλλυ εκεί που πραγματικά ανήκει.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, διεκδικούν με αξιώσεις να αποτελέσουν το επίκεντρο του αγώνα, ετοιμάζοντας τη σχετική πρόταση. Πόσο στενή υπήρξε η μεταξύ σας συνεργασία και πώς θα συμβάλλει η Περιφέρεια και ο Δήμος στο όλο εγχείρημα, από οικονομικής αλλά και υλικοτεχνικής πλευράς;

Γιώργος Γκιώνης: Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα επιστροφής του θρυλικού Ράλλυ στο WRC, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με όλους τους Δήμους του Νομού Κορινθίας εργαστήκαμε μεθοδικά και συλλογικά με σκοπό να επαναφέρουμε μόνιμα τη διοργάνωση στα εδάφη της Περιφέρειας και του Νομού, με επίκεντρο το Λουτράκι. Πρόκειται για μια άριστη συνεργασία που ελπίζουμε να αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα καθώς αναφερόμαστε σε ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες και τον υψηλό προϋπολογισμό της διοργάνωσης του Αγώνα, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύονται να αναλάβουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς υλοποίηση όπως, η κάλυψη τμήματος του προϋπολογισμού του Αγώνα με διαθέσιμο ποσό, η εξασφάλιση του χώρου φιλοξενίας του Service Park και του Κέντρου Αγώνα, η παροχή μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού για την προετοιμασία και αποκατάσταση των Ειδικών Διαδρομών, η παροχή δωματίων σε ξενοδοχεία του Λουτρακίου για την εβδομάδα του Αγώνα, η αποκατάσταση των ειδικών διαδρομών με το τέλος του Αγώνα, η επιμέλεια της καθαριότητας κ.ά.

Αν και φαντάζει προφανές, αφού αναφερόμαστε σε ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, θα θέλατε να μας εξειδικεύσετε τους τομείς στους οποίους θα ωφεληθούν το Λουτράκι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά, από την διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις; Πόσο σημαντική είναι η ανάληψη του "χρίσματος" ώστε ο αγώνας να επιστρέψει στην πόλη σας, που πιο πρόσφατα υπήρξε επίκεντρό του κατά την περίοδο 2009-2015;

Γιώργος Γκιώνης: Σίγουρα η φιλοξενία του Ράλλυ Ακρόπολις γεννάει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, οφέλη τα οποία έχουμε δει τις απολαβές τους από προηγούμενες διοργανώσεις που αναλάβαμε και συμβάλαμε αποφασιστικά στην άρτια διεξαγωγή του.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η θετική οικονομική επίδραση που έχει το «Ράλλυ Ακρόπολις» στην τόνωση της τοπικής οικονομίας (ξενοδοχεία, υπηρεσίες εστίασης κ.λπ.), μέσω του συναλλάγματος που εισέρχεται στη χώρα από αγωνιζόμενους, ομάδες, δημοσιογράφους και χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό. Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη διοργάνωση του «Ράλλυ Ακρόπολις» είναι ισχυρά καθώς πρόκειται για ένα δωρεάν θέαμα υψηλού επιπέδου, το οποίο αν κρίνει κανείς από την προσέλευση χιλιάδων θεατών, χαίρει υψηλής εκτίμησης από όλους. Τουριστικά, εάν λάβουμε υπόψη ότι το Ράλλυ Ακρόπολις μεταδίδεται ζωντανά τηλεοπτικά σε εκατοντάδες χώρες από πολλαπλά τηλεοπτικά δίκτυα και ο συνολικός αριθμός των τηλεθεατών αγγίζει τα 800.000.000, η συμβολή του Αγώνα στην προβολή της Ελλάδας και του τόπου μας ως τουριστικός προορισμός, αποδεικνύεται εξαιρετική.

Σε ποιους τομείς έχετε εστιάσει όσον αφορά στον καταρτισμό του "φακέλου" υποψηφιότητας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου; Πότε αναμένεται να γίνει η κατάθεση της πρότασης φιλοξενίας του Ράλλυ Ακρόπολις στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη;

Γιώργος Γκιώνης: Από την πρώτη ευρύτατη σύσκεψη που διεξήχθη για τον επαναπροσδιορισμό στο αγωνιστικό καλεντάρι των αγώνων του εμβληματικού για τη χώρα Ράλλυ Ακρόπολις, τον Ιούλιο 2019, με συντονισμένες ενέργειες και με αρκετή δουλειά, καταρτίσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση φιλοξενίας, με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, ώστε να είμαστε έτοιμοι, για να καταθέσουμε μια πλήρη μελέτη και έναν ολοκληρωμένο φάκελο υποψηφιότητας.

Μόλις προχθες, εγώ και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας & Τεχνολογίας και Βουλευτή Ν. Κορινθίας, Χρίστο Δήμα, με στόχο την υποβολή πρότασης για τη φιλοξενία του Ράλλυ Ακρόπολις στην Πελοπόννησο, με επίκεντρο την πόλη του Λουτρακίου.

Στη συνάντηση, να σημειωθεί πως συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής καθώς και οι Δήμαρχοι του Νομού Κορινθίας, οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα για την κατάρτιση της πρότασης.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θεωρείτε πως το Λουτράκι αξίζει να αποτελέσει επίκεντρο του προσεχούς Ράλλυ Ακρόπολις; Ποια είναι τα στοιχεία που το κάνουν σε ξεχωρίζει;

Γιώργος Γκιώνης: Ο Δήμος μας κατέχει πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση στη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων μηχανοκίνητου αθλητισμού διεθνούς εμβέλειας με εξαιρετικές ειδικές διαδρομές, Service park συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων με εγγύτητα στο Αρχηγείο Αγώνα και υψηλού επιπέδου παροχές σε όλους τους χώρους του Κέντρου Αγώνα.

Με δεδομένο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, με άριστες ξενοδοχειακές υποδομές με ικανό αριθμό ποιοτικών κλινών για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες, εγγύτητα σε αεροδρόμιο και λιμάνι, αλλά και φυσικό κάλλος απαραίτητο για την τουριστική προβολή της χώρας μας, το Λουτράκι αξίζει να επιλεγεί ως κέντρο του Αγώνα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε ενόψει του Ράλλυ Ακρόπολις, που θα αποτελέσει τον 10ο γύρο του WRC στις 9-12 Σεπτεμβρίου;

Γιώργος Γκιώνης: Το «Ράλλυ Ακρόπολις» είναι ένα εμβληματικό κομμάτι της ιστορίας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, με μεγάλη κληρονομιά, πολλές προκλήσεις και συνθήκες μοναδικές. Αισθάνομαι υπερήφανος για την επαναφορά του στο καλεντάρι του WRC και δηλώνουμε έτοιμοι για να επιστρέψει το «Ράλλυ Ακρόπολις» «στο σπίτι του». Το Λουτράκι είναι εδώ για να το υποδεχθεί!

www.4troxoi.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη