Θεοδωρίδου: «Οσοι είχαν λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν το ίδιο και στη δεύτερη»

Θεοδωρίδου: «Οσοι είχαν λάβει την πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν το ίδιο και στη δεύτερη»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη στη σύστασή της για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ιδιαίτερη αναφορά στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, έκανε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Ως γνωστόν, το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται στη χώρα μας σε άτομα ηλικίας άνω των των 30 ετών. Η επιτροπή οδηγήθηκε στη σύσταση να χορηγείται το εν λόγω εμβόλιο σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού- βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. «Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου. «Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Το πρόγραμμα συνδυασμού εμβολίων

Η σύσταση γίνεται για να βελτιώσει τα πράγματα, όχι για να τα περιπλέξει, είπε η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τυχόν σύγχυση που μπορεί να προκαλέσει η νέα οδηγία για το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχουν και άλλα άτομα που ακολουθούν τη δεύτερη δόση. Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο, συνέχισε.

«Άτομα λόγω φόβου, θα πρέπει να σκεφθούν καλά, διότι δεν έχουν έναν λόγο που ιατρικά να τον στηρίξει ο θεράπων ιατρός ώστε να κάνει αίτηση για αλλαγή του εμβολίου» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, το πρόγραμμα του mix and match (συνδυασμού εμβολίων), αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος είναι κάτι το οποίο ναι μεν έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε κάποιες χώρες, αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου ποιο θα είναι το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού. Πιθανόν να είναι και άριστο.

Τέλος, η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε πως η αναζήτηση μια διαφορετικής δεύτερης δόσης θα οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμου χρόνου για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους σημείωσε σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca και το ηλικιακό όριο ότι όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

Ο αριθμός των ακυρώσεων για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca είναι 1,89%, εξήγησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Η ακύρωση αυτή δεν είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί με το AstraZeneca, ενώ ως χθες έχουν ήδη γίνει οι 270.000 δεύτερες δόσεις και δεν έχει αναφερθεί κανέναν περιστατικό όσον αναφορά τις δεύτερες δόσεις.



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2U2y0Bv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη