Μεγάλη εμπειρία, φτωχές γνώσεις ( Η επιτελική ένδεια της Στρατιάς Μικράς Ασίας και οι αρνητικές της επιπτώσεις στην ελληνική επίθεση του Μαρτίου του 1921)

Ο αρχιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας δεν είχε υποστεί
 εκπαίδευση επιτελούς, ούτε καν
είχε φοιτήσει σε παραγωγική σχολή.

γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάσσης (Σημ. Φιλίστωρος: Για την  πρώτη δημοσίευση του άρθρου αυτού κονταροχτυπήθηκε στα ίσια το ιστολόγιο μας με την Καθημερινή της Κυριακής. Ο κ. Βλάσσης προτίμησε την σιγουρία της κορυφαίας εφημερίδας της Χώρας και όχι εμάς που έχουμε κάνει τόσα για αυτόν. Ως αντίποινα αλλάξαμε λίγο τον τίτλο γιατί ο αρχικός θύμιζε γυμνασιακό σχολικό προσανατολισμό. Οκ δεν πειράζει για το γράψιμο, την επόμενη φορά Κώστα...) 

 To ελληνικό κράτος ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά με την εκπόνηση συνεπούς αμυντικής πολιτικής. Ο στρατός του 19ου αιώνα ήταν ένας καχεκτικός και με πτωχή εκπαίδευση οργανισμός. Καθώς η πολεμική τέχνη με τη βοήθεια της τεχνολογίας εξελισσόταν σε περισσότερο επιστημονική βάση, η διοίκηση ενός στρατεύματος κατέστη πολύπλοκη, απαιτώντας τη μελέτη πλήθους παραμέτρων και τεχνικών ζητημάτων που έπρεπε να λυθούν. Προέκυψε συνεπώς για τις ανώτερες διοικήσεις η ανάγκη ειδικά καταρτισμένων στελεχών με ανώτερη εκπαίδευση σε θέματα τακτικής, οργάνωσης και διοίκησης. Ο Ελληνικός Στρατός επέδειξε και σε αυτόν τον τομέα μεγάλη καθυστέρηση.

Διαβάστε περισσότερα


from Θέματα Ελληνικής Ιστορίας https://ift.tt/3sMlMu6
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη