Αρχαιολογικός χώρος της πόλης της αρχαίας Λαμίας


Σωστική Ανασκαφική Έρευνα της ΙΔ' ΕΠΚΑ στην πόλη της Λαμίας από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Οι σωστικές ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής εντός του οικιστικού ιστού της σημερινής πόλης της Λαμίας έχουν αποκαλύψει τμήματα του τείχους της αρχαίας πόλης, καθώς και τμήματα δημοσίων οικοδομημάτων και εντός των τοιχών ιδιωτικών οικιών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σημαντικότερη περίοδος ανοικοδόμησης και πολεοδομικής οργάνωσης της αρχαίας πόλης είναι το β' μισό του 4ου αι. π.Χ., όπου ανήκουν και τα σημαντικότερα οικοδομικά κατάλοιπα της πόλης. Με την βοήθεια της σωστικής έρευνας έχει καταστεί δυνατός ο προσδιορισμός - σε αδρές γραμμές - της πορείας που ακολουθούσε το τείχος της αρχαίας Λαμίας, το οποίο ξεκινούσε από τον λόφο της οχύρωσης της Ακρολαμίας (τον γνωστό σήμερα ως λόφο του Κάστρου της Λαμίας) και κατέληγε στον αντικρινό λόφο του Αγίου Λουκά.

Σε διάφορα σημεία εντός της οχυρωμένης πόλης έχουν εντοπισθεί δημόσια οικοδομήματα. Στο υπόγειο του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, στην πλατεία Διάκου, διατηρείται ορατό και επισκέψιμο τμήμα αρχαίου δημόσιου κτίσματος που πρέπει να ταυτίζεται με κρήνη. Επίσης, σε γειτνιάζοντα οικόπεδα στην οδό Αινιάνων (οικόπεδο Δήμου Λαμιέων, οικόπεδο ΟΤΕ και ιδιωτικού πάρκινγκ ιδιοκτησίας Πασιονίκου και οικόπεδο Πολιτόπουλου) έχουν εντοπισθεί άλλα δημόσια κτήρια και κατασκευές που βρίσκονταν στο χώρο της αρχαίας αγοράς. Στο τελευταίο οικόπεδο, μάλιστα, σώζεται δημόσιο μνημείο που πιθανότατα ταυτίζεται με ηρώο. Στα υπόγεια κάποιων από τα ανωτέρω οικόπεδα, τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν, διατηρούνται ορατά και επισκέψιμα.

πηγές: www.yppo.gr, από το αρχείο του kaliterilamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη