Αυτή είναι η θανατηφόρος επιπλοκή, που αυξάνεται κατά 50%, για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Pexels

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Birmingham, τα άτομα που έχουν προσφάτως νοσήσει από COVID-19 ή έχουν ακόμα ενεργή λοίμωξη κορονοϊού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβους αίματος σε περίπτωση που χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Η νέα μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, εστίασε σε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από περισσότερους από 15.000 χειρουργούς κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, και αφορούσαν σε 128.013 ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί σε 1.630 νοσοκομεία σε 115 χώρες. Στη λίστα των νοσοκομείων περιλαμβάνονται 29 ελληνικά και 3 κυπριακά.

Οι επιστήμονες ταξινόμησαν τους ασθενείς ανάλογα με το αν είχαν εκδηλώσει φλεβική θρομβοεμβολή ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση εντός 30 ημερών από χειρουργική επέμβαση. Η διάγνωση της COVID-19 χωρίστηκε σε προ-εγχειρητική (7 -30 ημέρες πριν από την επέμβαση), πρόσφατη (1-6 εβδομάδες πριν το χειρουργείο), παλαιότερη (7 εβδομάδες ή και περισσότερο πριν από την επέμβαση) ή απουσία ενεργής ή παρελθούσης λοίμωξης.

Από τη συνδυαστική ανάλυση των στοιχείων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η φλεβική θρομβοεμβολή είναι 50% πιθανότερο να συμβεί σε ασθενείς με ενεργή COVID-19 και σχεδόν δύο φορές συχνότερη σε όσους έχουν ιστορικό πρόσφατης νόσησης. Επίσης, η μετεγχειρητική θρομβοεμβολή σχετίστηκε με 5πλάσιο κίνδυνο θανάτου εντός 30 ημερών από την χειρουργική επέμβαση, συγκριτικά με ασθενείς που δεν είχαν εκδηλώσει φλεβική θρομβοεμβολή.

Μετά την συνεκτίμηση πιθανόν συνεισφερόντων παραγόντων, οι ασθενείς με περιεγχειρητική νόσο COVID-19 είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, ενώ όσοι είχαν νοσήσει πρόσφατα είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο. Οι ασθενείς με παλαιότερη λοίμωξη είχαν 70% αυξημένο κίνδυνο.

Η φλεβική θρομβοεμβολή σχετίζεται με 5,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μετά από χειρουργείο. Στην παρούσα μελέτη υπολογίστηκε ότι στους ασθενείς με COVID-19 η θνησιμότητα χωρίς φλεβική θρομβοεμβολή είναι 7,4% και παρουσία αυτής της επιπλοκής φτάνει στο 40,8%.

H Ελίζαμπεθ Λι, Γενική Χειρουργική Γραμματέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Μπέρμιγχαμ και μια από τις συγγραφείς της μελέτης σχολίασε:

«Τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση διατρέχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης στο αίμα από το ευρύ κοινό, αλλά ανακαλύψαμε ότι μια τρέχουσα ή πρόσφατη λοίμωξη SARS-CoV-2 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μετεγχειρητικής θρόμβωσης στο αίμα.

Ο συν-συγγραφέας κ. Aneel Bhangu, Σύμβουλος Colorectal Surgeon από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σχολίασε:

"Πρέπει να εξεταστεί η αυξημένη ευαισθητοποίηση και επιτήρηση. Προτείνουμε τη στενή τήρηση της συνήθους προφύλαξης της θρόμβωσης αίματος για χειρουργικούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντιπηκτικών φαρμάκων όταν ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι ελάχιστος, και αυξημένη επαγρύπνηση και διαγνωστικοί έλεγχοι σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πρήξιμο στη γάμπα, πόνο στο στήθος δεξιά και δύσπνοια».

Καταλήγουν: "Η τακτική μετεγχειρητική φροντίδα των χειρουργικών ασθενών πρέπει να περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος γενικά και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον καθορισμό των καλύτερων πρωτοκόλλων για την πρόληψη και τη θεραπεία των θρόμβων του αίματος σε αυτό το περιβάλλον."

Πηγή: medicalxpress.comfrom Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/3gsPwXR
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.