«Πυρά» της αντιπολίτευσης σε Μητσοτάκη για τη διαχείριση στις φωτιές (βίντεο)

«Πυρά» της αντιπολίτευσης σε Μητσοτάκη για τη διαχείριση στις φωτιές (βίντεο)

«Από τότε που ανακαλύφθηκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο κύριε πρωθυπουργέ», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τις καταστροφικές φωτιές. «Δεν φταίει η κλιματική κρίση αλλά οι περικοπές στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση των φωτιών εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά και σχολιάζοντας τη δημόσια συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, είπε με νόημα πως «από τότε που ανακαλύφθηκε η συγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».

Το ίδιο έπραξε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που τόνισε: «Δεν φταίει η κλιματική κρίση αλλά οι περικοπές στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη για τη μεγάλη φυσική καταστροφή και υποστήριξε ότι την περίοδο του καλοκαιριού δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος.

«Έχετε απόλυτη ευθύνη για την χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που κυριάρχησε. Δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες στους εμβολιασμούς. Και είναι ευθύνη σας ο διχασμός που υπάρχει τώρα», είπε και πρόσθεσε πως μαζί με τα καμένα χάθηκε και η πολιτική ευθιξία.

«Οι κάτοικοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια, για περισσότερα εναέρια μέσα. Καταγγέλλουν ότι δεν εισακούστηκαν οι ντόπιοι, που ήξεραν τα σημεία των περιοχών καλύτερα. Με αποτέλεσμα πολλές φωτιές να σβήσουν στη θάλασσα», ανέφερε η κ. Γεννηματά και έκανε λόγο για ανικανότητα του δήθεν επιτελικού σας κράτους.

«Όχι μόνο αναβαθμίσατε τους επιχειρησιακά υπεύθυνους και υπόλογους, αλλά διατηρήσατε και ακριβώς το ίδιο σύστημα διαχείρισης της πυρκαγιάς στο Μάτι. Ένα σύστημα υπερσυγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό και αποτυχημένο», ανέφερε και θύμισε tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξεις. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες», είπε και διερωτήθηκε ποιος φταίει κι αν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη. «Δεν υπήρξε κανένα εξειδικευμένο σχέδιο τη στιγμή της κρίσης. Οι αρμόδιοι ακολουθούσαν ένα σχέδιο - γιουρούσι, κουραστικό και για τους πυροσβέστες. Στην ουσία, σήμερα εσείς ο ίδιος παραδεχτήκατε ότι η Εύβοια μπήκε σε δεύτερη μοίρα με την αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η κλιματική κρίση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλοθι. «Η κλιματική κρίση είναι πραγματικό γεγονός, αλλά δεν είναι άλλοθι για την ανεπάρκειά σας. Χρειάζονται αλλαγές», είπε

Κι η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ πρότεινε τη θεσμοθέτηση εισοδήματος για τους πληγέντες, για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ έθεσε ως άμεση προτεραιότητα να ξεκινήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα.

{https://www.youtube.com/watch?v=EyGzbuIiCps}

Κουτσούμπας: Δεν φταίει η κλιματική κρίση αλλά οι περικοπές στην πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Σε όλους όσοι είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους και οι ζωές τους. Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους να πάρουν πίσω τις ζωές τους» τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Τεράστια καταστροφή»

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, εξηγώντας «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία».

Ωστόσο: «Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια»…

O κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι' αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται». Όμως «Το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».

{https://www.youtube.com/watch?v=Yc_ue867Dd0}

Βελόπουλος: Μας είπατε ότι φταίει κλιματική αλλαγή, ο καύσωνας. Ότι τα φτιάξατε όλα καλά. Τότε γιατί κάηκε η Ελλάδα;

«Κάνατε ένα λάθος όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, γιατί είναι χρέος τιμής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Πρέπει όλη η Βουλή και οι πολιτικοί αρχηγοί να ευχαριστήσουν όλες τις χώρες που βοήθησαν στις δύσκολες ώρες που πέρασε η Ελλάδα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Αναφερόμενος στις φωτιές, «πάμε στην ουσία της συζήτησης τώρα. Μας είπατε ότι φταίει κλιματική αλλαγή, ο καύσωνας. Ότι τα φτιάξατε όλα καλά. Τότε γιατί κάηκε η Ελλάδα;» ρώτησε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να συνεχίσει λέγοντας «Σας λένε ψέματα οι σύμβουλοί σας και αυτό με ενοχλεί ως άνθρωπο».

«Είπατε ότι πετούσαν 74 πτητικά μέσα. Από τα 9 καναντέρ πετούσαν τα 4. Από τα 25 Σινούκ πετούσαν τα 4. Ή σας κρύβουν την αλήθεια οι σύμβουλοί σας, ή δεν λέτε την αλήθεια κύριε Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συμπλήρωσε: «Τα πτητικά μεσα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πρώτα δέκα λεπτά. Αν αρπάξει η φωτιά, ζήτω που καήκαμε»…

Ωστόσο, «Κάνατε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ακούσατε την πρότασή μας για έναν ενιαίο φορέα που θα έχει τον έλεγχο και την επιστασία. Αποφάσισε σωστά η ΝΔ γιατί άκουσε εμάς. Πρέπει να ακούτε. Δεν ισχύει το κάλλιο αργά παρά ποτέ» επισήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά το πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, στις καταστροφικές πυρκαγιές «Κάηκε το μέλλον περιοχών της χώρας» και πως «ζωή στα καμένα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα δέκα χρόνια».



from Όλες οι ειδήσεις https://ift.tt/2WsD4R8
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη