[Άνοιξαν οι καταρράκτες του ουρανού]

Πνιγμένη στη λάσπη η Κομοτηνή προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της (φωτογραφίες 1-8), μετά τις κατακλυσμιαίες βροχές στις 10, 11 και 12 Ιανουαρίου, που μετέτρεψαν σε λίμνη την πόλη και τα γύρω χωριά, αφήνοντας πίσω 2 νεκρούς, 10 τραυματίες, 5.320 άστεγους και τεράστιες υλικές ζημιές. Τα πάντα καλύπτονται από ένα παχύρρευστο γλοιώδες στρώμα λάσπης, που σε ορισμένα σημεία φτάνει το ένα μέτρο, ενώ τόννοι από λάσπη έχουν δημιουργήσει αναχώματα στο κέντρο της Κομοτηνής. Τμήματα του Μηχανικού με λέμβους, ιατρικά συνεργεία της 11ης Μεραρχίας της 31ης Στρατιωτικής Διοίκησης και άνδρες της Χωροφυλακής έσπευσαν σε βοήθεια των απελπισμένων κατοίκων, που αμέσως μετά τη βροχή ανασκουμπώθηκαν για να καθαρίσουν τη λάσπη.
Ως «νύχτα της κολάσεως» καταγράφηκε στη μνήμη τους η νύχτα της 10ης προς την 11η Ιανουαρίου, όταν άνοιξαν οι ουρανοί και ξεχείλισαν οι χείμαρροι Μπουκλουτζά και Ντελή Ιμπρήμ. Όταν ξημέρωσε, στους δρόμους επέπλεαν κάθε είδους οικιακά σκεύη και εμπορεύματα, μέχρι και φάκελοι νομικών υποθέσεων και έγγραφα, παρασυρμένα από δικηγορικά γραφεία και συμβολαιογραφεία. Επακολούθησαν δύο νέοι κατακλυσμοί, που ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Στη νεροποντή χάθηκε ένα τρίχρονο αγοράκι της μειονότητας που παρασύρθηκε από χείμαρρο και πνίγηκε, ενώ όταν τραβήχτηκαν τα νερά, ένας δικαστικός κλητήρας γλίστρησε, έπεσε στη λάσπη και πέθανε από ασφυξία. Εκτός από τα εκατοντάδες σπίτια που κατέρρευσαν, ξύλινες και σιδηροδρομικές γέφυρες, μέχρι και σιδηροτροχιές παρασύρθηκαν από τη μανία των χειμάρρων κατά τη θεομηνία που έπληξε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως όμως τη Θράκη, όπου εκτός από την Κομοτηνή, πλημμύρισαν η Ξάνθη και το Διδυμότειχο.

Ιστορικό λεύκωμα 1960
Η Καθημερινή
Αθήνα
1997


from anemourion https://ift.tt/3141UqK
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη